Güney Afrika’da yaşayan Türk vatandaşları bugün 26. Dönem Milletvekili Erken Genel Seçimleri için sandık başına gitti. İdari başkent Pretoria’da kurulan sandıklarda saat 09.00’da başlayan oy verme işlemi yerel saatle 21.00’e kadar devam edecek.

Türkiye’nin Pretoria Büyükelçisi Kaan Esener, vatandaşların oy vermeye devam ettiğini, sabah saatlerinde kalabalık bir gruba hizmet verdiklerini, halihazırda insanların oy vermek için gelmeye devam ettiğini ifade etti. Esener, saat 14.00’de Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, şu ana kadar yaklaşık 190 kişinin oy kullandığını ifade etti.

Öğle saatlerinde oyunu kullanan Mehmet Tırıs adlı Türk vatandaş da, “Eşimle beraber oyumu kullandım. Zarfı sandığa kızım attı. İnşallah çocuklarımızın geleceği için bu seçimler Türkiye için güzel günlerin gelmesine vesile olur. 10 bin kilometre uzakta da yaşasak vatandaşlık görevimizi yerine getirdik.” dedi.

BASIN SADECE AÇILIŞTA FOTOĞRAF ALABİLDİ

Büyükelçi Kaan Esener, seçim genelgesini okuyarak basının sadece sabah oy verme işlemi başladığında fotoğraf ve görüntü almasına izin verdiklerini, kapanışta da basına çekimler için izin olmadığını aktardı. Türkiye’nin Güney Afrika’da sadece Pretoria’da diplomatik temsilciliği olduğu için Durban, Cape Town, Polokwane gibi şehirlerden gurbetçiler oy kullanmak için Pretoria’ya geliyor.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi bugün sona erecek. Gümrüklerdeki oy verme işlemi 1 Kasım’a kadar devam edecek.