Güney Afrika Yüksek Mahkemesi, 25. Afrika Birliği Zirvesi’ne gelen Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’i ülkeyi terk etmemesi konusunda uyardı. Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından (UCM) hakkında iki kez tutuklama kararı verilen Beşir’in ülkeden ayrılabileceği açıklandı.

Pretoria Yüksek Mahkemesi hakimi Judge Hans Fabricuis, Sudan liderinin ülkeden ayrılmasının Güney Afrika’nın imajına zarar vereceğini söyledi. Fabricuis, mahkemenin 15.00’da yeniden toplanacağını ifade etti.

Ömer el-Beşir, Sudan’ın Güney eyaleti Darfur’da yapılan katliamlardan sorumlu tutulduğu ve hakkında yakalama kararı çıkarılmasından sonra ilk kez Güney Afrika’da bulunuyor. Güney Afrika mahkemesi ise Beşir hakkındaki tutuklama kararının hukuki ve uygulanabilir olup olmadığını görüşüyor.

Ömer el-Beşir Johannesburg’da Afrika liderleri ile kapalı oturumda görüşüyor. Zirveye katılan Sudanlı İnsan Hakları ve Yardım Uzmanı Dr. Hussein Karshoum Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Beşir hakkında yakalama kararı olmadığını, tutuklanması için yerel mahkemelerin izni gerektiğini, 'ülkeden ayrılamayacağı' iddialarının ise asılsız olduğunu söyledi.