Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde 15 yaşındaki bir kız çocuğu, IŞİD'e katılmak için bindiği British Airways’e ait uçakta yakalandı. Ulusal Güvenlik Bakanı David Mahlolo, “Genç kızın kaçış planını önledik. Ailesi şu anda çok mutlu” dedi.

Pazar günü evinden uzaklaşan kız çocuğunu arayan ailesinin yetkililere haber vermesi ile olay gün yüzüne çıktı. Şubat ayında, Daily Maverick gazetesi, kendini Abu Hurayra-al Afriki diye tanıtan bir Güney Afrikalının Suriye’ye giderek IŞİD’e katıldığı ve başka insanları da Suriye’ye götürmek için sosyal medyada faaliyet gösterdiği haberlerini yayınlamış ve güvenlik birimleri harekete geçmişti.

IŞİD’e katılması önlenen kız çocuğu şu anda sosyal hizmet yetkilileri gözetiminde rehabilitasyon merkezinde tutulurken, bir yandan da polisin kız çocuğunu uzun süre sorguya çekeceği ifade ediliyor.

Bu sabah radyolara bağlanarak görüş bildiren bazı Güney Afrikalılar, kız çocuğunun IŞİD’in adını kullanarak ‘insan ticareti’ yapan örgütlerin ağına düşmüş olabileceğini söyledi. Öte yandan Bakan Mahlolo, uçakta yakalanan çocuğun IŞİD propagandası yapan bildiriler okuduğunun tespit edildiğini belirtti.

Yaklaşık 100 ülkeden 20 bine yakın insan Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarına katılmış durumda. Nijerya ve Libya’daki bazı terör grupları IŞİD’e bağlılıklarını bildirmişlerdi.