Bağımsızlık Günü Töreni’ne katılan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Japonya ve Kuzey Kore’ye sıcak mesajlar gönderdi.

Güney Kore halkı bugün 1 Mart Bağımsızlık Hareketi'nin 96. yıldonümünü büyük coşku ile kutladı. Başkent Seul'deki Seajong Kültür Sarayı'nda ise Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin de katıldığı Bağımsızlık Günü töreni düzenlendi. Törende konuşma yapan Devlet Başkanı Park, komşu ülkeler ile ilişkilerine değindi.

Almanya ve Fransa ilişkilerinin geçmişini örnek gösteren Park, Japonya ile de kendi ülkesinin sıcak bir ilişki kurulabileceğine dikkat çekti. “Almanya ve Fransa uzun yıllar süren çekişmelerini yenerek, aralarında kurdukları ilişki ile yeni Avrupa’nın inşasına yön verdikleri gibi daha olgun bir gelecek için (Japonya ile) iyi bir partner olup yeni bir tarih yazılabilir.” diye konuşan Park, Japonya’nın tarihi meselelerle cesur bir şekilde yüzleşip, gerçekleri kabul etmesini gerektiğini söyledi. 2015 yılının Japonya ve Güney Kore’nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 50. yıldönümü olduğuna dikkat çeken Park, bu yılın iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olmasını dilediğini ifade etti.

Güney Kore Devlet Başkanı Park, konuşmasında Kuzey Kore’ye de yer verdi. Kuzey Kore’nin artık diyalog çağrılarına yüz çevirmemesi gerektiğini söyleyen Park, yıl için Kuzey Kore ile spor, sanat ve kültürel alanda yapılan faaliyetlerin arttırılmasını istediklerini kaydetti. Park ayrıca, 2015 yılında Kore halkı olarak ortak noktalara geri dönülmesi ve ayrılıklara son verilmesi gerektiğini de belirtti.