Geçen devlet başkanlığı seçimlerinde çatı adayı olan Moon Jae-in, ana muhalefet partisi Yeni Siyaset Demokrasi Birliği genel başkanı oldu.

Güney Kore’de ana muhalefet partisi Yeni Siyaset Demokrasi Birliği’nde boşalan genel başkanlık koltuğu uzun bir aradan sonra tekrar doldu. Dün yapılan parti genel kurultayında Moon Jae-in, oyların yüzde 45’ini alarak genel başkan oldu. Eski Kültür Bakanı olan Park Ji-won ise yüzde 41’lik oy ile Moon’un gerisinde kaldı. 2012 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde şimdiki Devlet Başkanı Park Geun-hye ile karşı karşıya gelen Moon, muhalefetin çatı adayı olmuştu.

TARTIŞMALI KABİR ZİYARETİ

Güney Kore’de ilk Devlet Başkanı Lee Seung-man ile askeri darbeden sonra seçim yaparak başa geçen Park Jung-hee, liberal çevrelerce eleştiriliyor. Aynı zamanda şimdiki Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin babası olan Park Jung-hee, Güney Kore’yi bugünkü haline taşıyan isim olarak biliniyor. Ancak, o dönemdeki liberal kesime karşı uygulanan bazı politikalar bugün de hala tartışılmaya devam ediyor. Bundan dolayı muhalefetteki siyasiler, simge haline gelen iki eski devlet başkanının kabrini ziyarete gitmemeye gayret ediyor.

Öte yandan, ülke içinde birlik beraberliğin sağlanması için fedakarlıklar yapılması gerektiğini ifade eden Genel Başkan Moon, bugün Park Jung-hee ve Lee Seung-man’in kabrini ziyaret etti.