Güney Kore'deki Ulsan Bilim Teknik Üniversitesi, Ar-Ge faaliyetlerini daha rahat yapabilmesi için araştırma merkezine dönüştürüldü.

Ülkenin güneyindeki Ulsan şehrinde 2009 yılında kurulan Ulsan Bilim Teknik Üniversitesi (UNIST), yeni bir üniversite olmasına rağmen son zamanlarda birçok alanda yeni çalışmalara imza attı. UNIST’in Eğitim Bakanlığı’nın altında olması ve üniversite olması nedeni ile patent başvurularında bazı zorluk yaşanıyordu. Öte yandan, aldığı patenti büyük şirketlere satarak üniversitenin bütçesini arttırmak isteyen UNIST, yine bazı bürokratik engellere takılıyordu. UNIST aynı zamanda, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın senelik Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı hususi geniş bütçelerden mahrum kalıyordu.

Üniversitenin kurum olarak bir araştırma merkezine dönüşmesi halinde tüm bu zorlukları aşacaklarını düşünen UNIST yetkilileri, söz konusu sorunları parlamentoya taşıdı. Belirli bir süre söz konusu sorunlar üzerine tetkikler yapan Güney Kore Parlamentosu, UNIST’in statüsünü araştırma merkezine dönüşmesini öngören bir yasa çıkardı.

Hali hazırda 3 bin 500’den fazla lisans, 500’den fazla lisans üstü öğrencinin eğitim gördüğü UNIST’in statü olarak araştırma merkezine dönüşse de öğrenci alımlarında bir aksama olmayacak. Artık bir araştırma merkezi olan UNIST, Eğitim Bakanlığı’ndan çok Bilim ve Teklonoji Bakanlığı ile temas halinde olacak. Bundan böyle pantentlerde direk bir kurum olarak başvurabilen UNIST, bu patentleri istediği gibi satıp kullanabilecek.

UNIST, 2030 yılında dünyadaki ilk 10 üniversite arasına girmeyi hedefliyor.