Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, rüşvet skandalında adı geçen Başbakan Lee Wan-koo’nun istifasına üzüldüğünü, yeni siyasi reformlar için rüşvetin kökünü kazıyacağını söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Park'ın sözlerini Basın Sekreteri Kim Sung-woo okudu. Açıklamada, son rüşvet skandalına değinen Devlet Başkanı Park, “Rüşvet skandalına ismi karışmış insanları halkımız affetmeyecektir. Yeni siyasi reformu başarmak için eskilere dayanan usulsüzlük, yolsuzluk ve rüşvetin kökünü kazımaya kararlıyım” dedi.

Güney Amerika’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretinden dün sabah dönen Park, Başbakan Lee’nin geçen hafta sunduğu istifa dilekçesini kabul etmişti.

Başbakan Lee Wan-koo’nun içinde olduğu hükümette önemli görevlerde bulunan ve hala görevini sürdüren iktidardaki Saenuri Partisi'ne mensup 8 üst düzey siyasetçinin değişik dönemlerde bir iş adamından rüşvet aldığı iddia ediliyor. Rüşvet skandalı, devlet projeleriyle ilişkisi olan Keangnam Enterprises şirketinin başkanı Sung Wan-jong’un geçen hafta perşembe günü intihar etmesinin ardından daha alevlenmişti. İntihar olayının ardından Başbakan Lee'nin de ismi ve aldığı rüşvet miktarının bulunduğu bir liste ortaya çıkmıştı. Başbakan Lee Wan-koo’nun intihar eden iş adamından 30 milyon won (27 bin dolar) rüşvet aldığı öne sürülüyor.