Güney Kore ve Japonya, beş yıl aradan sonra ilk kez güvenlik görüşmesi için bir araya geldi.

Her iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanlığından üst düzey yetkililerin katıldığı ve ‘2+2’ diye adlandırılan güvenlik konulu toplantının, beş yıl aradan sonra bugün Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlendiği bildirildi. Toplantının en önemli konusunun, Japonya ile ABD’nin savunma işbirliğinin tekrar gözden geçirilmesine yönelik Güney Kore’nin tutumu olduğu belirtildi.

Gözden geçirilmesi beklenen Japonya ve ABD arasındaki savunma işbirliğinde, Japonya’ya ait askeri kuvvetlerin Kuzey Kore'nin yapabileceği provokasyonlara karşı koymak amacıyla Güney Kore’ye konuşlandırılması öngörülüyor.

Toplantıdan önce açıklama yapan Güney Kore’nin Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey Asya İşleri Başkanı Lee Sang-deok, “Sadece Kuzeydoğu Asya bölgesi değil, tüm dünyada durum çok değişkendir. Ve hem bizim halkımız hem de uluslararası camianın, ABD ve Japonya’nın savunma alanındaki işbirliğindeki olası gelişmelere ve Japonya’nın savunma ve güvenlik alanına ilişkin kanun değişikliğine her zamankinden daha çok merakı var. Gün içinde yapacağımız görüşmelerde, Japonya ve Güney Kore yetkilileri arasındaki ilişkilerin daha da yakın olması için her iki tarafın, bu toplantıyı bir fırsat olarak değerlendireceğini ümit ediyorum." diye konuştu.

Öte yandan, toplantıya katılan Japonya Dışişleri Bakanlığı Asya ve Pasifik İşleri Bürosu Başkanı İhara Junichi’nin, Güney Koreli meslektaşının açıklamasıyla ilgili cevap niteliğinde henüz herhangi bir açıklamada bulunmadığı bildirildi.

‘2+2’ toplantısında müzakere olunan diğer konuların bölgesel güvenlik, savunma politikası ve işbirliği gibi konuları kapsadığı ifade ediliyor. Güney Kore ve Japonya, ‘2+2’ güvenlik toplantısını en son 2009 yılında yapmıştı.