Güney Kore, Rusya'daki uzay üstünden dünyanın yüzeyini daha iyi incelemek ve fotoğraflamak amacıyla yeni bir uydu fırlatacak.

Güney Kore Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, çok amaçlı KOMSAT-3A uydusunun bu hafta içinde Rusya'daki Yasny uzay üstünden fırlatılacağı ifade edildi. Geliştirilmesine 2006 yılında başlanan KOMSAT-3A bilim uydusuna Güney Kore hükümetinin 236 milyar won (213.5 milyon dolar) harcadığı belirtildi.

Yüksek çözünülürlüğü olan lenslerle donatılmış KOMSAT-3A'nın, 2013 Ağustos ayında fırlatılan Güney Kore'nin ilk çok amaçlı uydusu KOMSAT-5'i tamamlayacak şekilde dizayn edildiği kaydedildi.

KOMSAT-3A'nın da konuşlandırılmasından sonra, 24 saat boyunca yüksek çözünürlüğü olan resimler çekilebilecek. Bakanlık yetkilisi, yeni uydu vasıtasıyla yerdeki 0,5 metre çapındaki herhangi bir nesnenin kaliteli resminin çekilebileceğini kaydetti.

Uydunun, fırlatıldıktan 15 dakika sonra uzaydaki üsse konuşlanacağı ve 32 dakika sonra Antarktika'daki Norveç Troll Uydu Merkezi ile kontağa geçeği bildirildi. Güney Kore'deki merkez ile KOMSAT-3A'nın fırlatıldıktan yaklaşık 6 saat sonra kontağa geçmesi bekleniyor.

KOMSAT-3A uydusunun, Rusya'nın başkenti Moskova'dan 1800 kilometre mesafe uzaklıktaki Yasny Uzay Üstü'nden, SSCB devrinde kıtalararası balistik füzeden dönüştürülmüş olan 'Dnepr' ile fırlatılacağı duyuruldu.