Güney Kore Parlamentosu, ülkede uzun süre tartışma konusu olan yolsuzlukla ilgili tasarıyı onayladı. Kanuna göre rüşvet alanlara 3 yıl hapis veya aldığı paranın veya hediyenin 5 katı para cezası geliyor.

Güney Kore'de, 2011 yılı Haziran ayında Yolsuzluk Karşıtı ve Sivil Haklar Komisyonu (ACCRC) eski Başkanı Kim Young-ran tarafından teklif edilen ve devlet kurumlarında yolsuzluğu hedef alan kanun tasarısını onayladığı bildirildi. Tasarının 4 muhalif ve 17 çekimser oya karşı 226 kabul oyuyla onaylandığı belirtildi.

Devlet ve kamu kurumlarındaki yolsuzluğun kökünü kazımak amacını taşıyan yeni kanun tasarısında, 1 milyon Won (yaklaşık 908 dolar) rüşvet veya hediye alan devlet memuru, gazeteci veya öğretmene üç yıla kadar hapis cezası ya da aldığı paranın veya hediyenin beş katı kadar ceza verilmesi öngörülüyor.

Yeni kanun tasarısının, kamu görevlilerinin akraba veya aile üyelerinin de aynı cezaya tabi olmalarına dair madde içermesi nedeniyle uzun süre tartışmaya neden olduğu, fakat ana muhalefetteki Demokrasi için Yeni Siyasi Birlik Partisi ile iktidardaki Saenuri Partisi üyelerinin, sözü geçen maddenin sadece kamu görevlisi ve eşi ile sınırlandırması konusunda anlaşması üzerine onaylandığı kaydedildi.

Öte yandan, kanunun 18 ay sonra yürürlüğü girmek üzere onaylandığı belirtildi.

Tasarının onaylanması ile özellikle kamu görevlilerinin yolsuzluk yapmalarının önüne geçilmesi planlanıyor. Onaylamayı takdir eden sivil toplum örgütleri ise yolsuzluk zincirinin kırılması ve ülkenin yönetiminin daha şeffaf hale gelmesinde, tasarının büyük bir rol oynayacağını ifade ediyor.