Güney Kore’de Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin atadığı Lee Wan-koo, başbakan seçildi.

Geçen sene çoğu lise öğrencisi 304 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sewol gemisinin batmasından sonra dönemin başbakanı Jung Hong-won, bütün sorumluluğu üstüne alıp istifa etmişti. Devlet Başkanı Park’ın gösterdiği 3 başbakan adayından ikisi ise hakkında basında çıkan iddialardan dolayı meclisteki ilgili komisyonlara bile gitmeden önce adaylıktan istifa ettiklerini açıklamışlardı. Şu ana kadar vekaleten başbakanlığı yürüten Jung'un yerine Güney Kore Parlamentosu’nda bugün yapılan güven oylaması ile Lee Wan-koo geldi. Böylece bugün mecliste yapılan güven oylaması ile son bir senedir başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı gündemi de kapanmış oldu.

ZORLU GEÇEN KOMİSYON SÜRECİ

Başbakan seçilen Lee, aslında Devlet Başkanı Park’ın üçüncü adayıydı. İlk iki aday meclisteki komisyona dahi gelmeden istifa etmişlerdi. Lee de aday gösterilince hakkında basında ağır iddialar yer almıştı. Hakkındaki iddiaları mecliste cevaplayan Lee, basın özgürlüğüne aykırı söylemleri ile ilgili tapelerin ortaya çıkması üzerine özür dilemişti. Komisyondaki muhalefet partili vekiller, Lee’nin ifadelerinden tatmin olmadıklarından parti olarak güven oylamasında "evet" oyu vermeyeceklerini belirtmişlerdi.

Bugün yapılan güven oylamasına 281 vekil katıldı. İktidardaki Saenuri Partisi genel kurula 155 vekili ile tam katılım gerçekleştirirken, Lee oylamada 148 "evet" oyu alabildi. 7 oy farkı ile güven oylamasından mazbatayı alan Lee’nin kendi partisinde fire verilmiş olması ise dikkat çekti.

Güney Kore'de 3. dönem milletvekili olarak iktidar partisinden meclise giren Lee aynı zamanda partinin grup başkan vekilliğini üstleniyordu. Güney Chungcheong Bölgesi’nin valilik seçimlerini de 2006 yılında kazanan Lee, dönemin Devlet Başkanı Lee Myung-bak ile yaşadığı bir siyasi sorundan dolayı valilikten istifa etmişti.