Güney Sudan hükümetinden bugün yapılan açıklamada, 20 aydır süren iç savaşı sona erdirmek için barış görüşmelerinin devam edeceği belirtildi. Devlet Başkanlığı sözcüsü Ateny Wek Ateny, “Barış çabalarımız sürüyor, görüşmeler durmadı.” dedi.

Ateny, öte yandan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in görüşmelere katılmayacağını sözlerine ekledi.

Hükümetten gelen açıklamaların aksine, dün bazı hükümet yetkilileri taraflara arabuluculuk yapan Etiyopya’da yaptıkları açıklamalarda, sürecin durduğunu ifade etmişlerdi.

Uluslararası güçler 'dünyanın en genç ülkesine' iç savaşı sona erdirmesi için 17 Ağustos’a kadar süre tanıdı ve çözüme ulaşılamadığı takdirde ağır ambargolarla tehdit etti.

Güney Sudan’da Kiir ve eski yardımcısı isyancıların başı Riek Machar’ın çözüm için son tarih olan Pazartesi günü imzalanacak anlaşma için Addis Ababa’ya uçması bekleniyordu. Kiir’in yerine yardımcısı James Wani Igga’nın anlaşmaya imza atması kararlaştırıldı.

25 yılı aşkın kanlı savaşın ardından 2011 Temmuz ayında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan, 2013 Aralık ayında bu sefer de iç savaşın kucağına düştü. Kiir ile Machar kabileleri arasında etnik temizliğe dönen saldırılarda 20 aydan beri yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetti. 12 milyonluk ülkede, nüfusun yüzde 70’i gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlara muhtaç hale gelirken, 2 milyondan fazla insan ülke içinde ve komşularda sığınmacı durumuna düştü.

Geçtiğimiz haftalarda Etiyopya’yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama, Kiir ve Machar’a ‘barış’ için Pazartesi gününe kadar süre vermişti.

Güney Sudan için 6 Ağustos’daki son barış görüşmelerine 8 üyeli Hükümetlerüstü Somali Barış Destek Misyonu IGAD, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Çin ve İngiltere, Norveç, ABD üçlüsü arabuluculuk etti.