Güney Sudan’da hükümet ve isyancılar arasında ‘güvenlik konularında’ önemli bir anlaşma imzalandı. Dünyanın en yeni ülkesinin Dışişleri Bakan Yardımcısı Peter Bashir, 22 aydır devam eden görüşmelerde bugün Etiyopya’da imzalanan anlaşma ile ‘barış’ adına umutların arttığını söyledi.

Güney Sudan hükümeti, eski siyasi liderler ve tutuklular Eylül ayında barış anlaşmasını imzalamış ama isyancılar karşı çıkmıştı. General Taban Deng Gai, isyancıların başkent Cuba’daki asker sayısından endişe ettikleri için masayı terk ettiklerini söylemişti. Gai, hükümet güçleri ve isyancı askerlerden oluşan 5 bin kişilik yeni bir askeri birlik oluşturulacağını, bu denemenin savaşan tarafların tekrar birleştirilmesi için ilk adım olacağını ifade etti.

Güney Sudan’da tarafların arasını yapan Doğu Afrika Birliği Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), ‘ortak askeri gücün’ detaylarının görüşülmeye devam edileceğini belirtti.

2011’de bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da, 2013 sonunda Devlet Başkanı Salva Kirr ve eski yardımcısı Riek Machar arasında çatışma çıktı. Etiyopya’da bir çok ateşkes anlaşmasına rağmen silahlı mücadeleler bugüne kadar devam etti.

Birleşmiş Milletler’e göre ülkede yaklaşık 4 milyon insan açlık krizinde. İç savaşla birlikte ülkenin tek gelir kaynağı olan petrol üretimi büyük ölçüde durdu.