Güney ve Kuzey Koreli üst düzey yetkililerin yarın 15 Ağustos Bağımsızlık Günü’nü beraber kutlamayı görüşecekleri bildirildi.

Güney Kore Birleştirme Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre yarın Kuzey Kore’nin Keasong kentinde, iki ülke yetkilileri görüşecekler. Görüşmenin ana gündem maddesi, 15 Ağustos Bağımsızlık Günü vesilesi ile ortaklaşa bir tören düzenlenip düzenlenemeyeceği olacak. Kuzey Kore, Çin sınırındaki ve kutsal sayılan Paekdu Dağı’ndan başlayıp başkent Pyeongyang’da devam eden ve Güney Kore sınırındaki Panmoonjeom köyünde sona erecek olan büyük bir tören hazırlığında. Kore Yarımadasın'ın Japon yönetiminden kurtulmasının 70'inci yıl dönümünde Kore halkı ortak bir tören hazırlamak istiyor.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Kuzey ve Güney Kore tarafları arasında görüş farklılıkları bulunuyor. Kuzey Kore, hazırlayacakları devasa törene Güney Kore’den heyet davet ederken, Güney Kore ise tek taraflı heyet görmeye pek sıcak bakmıyor.

Öte yandan Güney Kore yapılacak törenlere her iki tarafın karşılıklı heyet göndermesini daha olumlu buluyor. Uzmanlar söz konusu görüş farklılıklarının çok keskin olmadığından dolayı, iki tarafın bir uzlaşı sağlayacağını düşünüyor. Güney Kore ve Kuzey Kore eğer bir mutabakata varırsa, iki ülke 2005 yılından sonra ilk defa 15 Ağustos Bağımsızlık Günü’nü beraber kutlamış olacak.