Almanya'da Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Groger Gysi, görevini bırakacağını açıkladı. Bielefeld’de hafta sonu gerçekleştirilen kurultayda konuşan Gysi, “Sol Parti Meclis Grubu Başkanı olarak son defa sesleniyorum. Tekrar aday olmayacağım. Grup Başkanlığı görevini genç ellere teslim etmenin zamanı geldi’ sözleriyle grup başkanlığına veda edeceğini ifade etti. Partisinin Meclis Grubu’nu gizli şekilde dolaylı yönetmeyeceği sözünü de veren Groger Gysi, milletvekili olarak görevine devam edeceğini ifade etti.

2005’ten bugüne Sol Parti’nin grup başkanlığını yapan Gysi, Meclis’teki en uzun başkanlık yapan siyasetçi olma özelliğini taşıyor. Sol Parti, 64 milletvekiliyle en güçlü muhalefeti oluşturuyor. Groger Gysi’nin yerine geçecek isim 13 Ekim 2015 tarihinde belirlenecek. Sol Parti’de Grup Başkanlığı için Dietmar Bartsch’in ismi geçiyordu. Bartsch’in Sahra Wagenknecht ile eşbaşkanlık sistemini uygulayacağı gündemde olsa da Wagenknecht’in aday olmaktan vazgeçeceği konuşuluyor.

Sol Parti Başkanı Katja Kipping’in grup başkanı olacağı yönündeki iddialara cevap veren Kipping, parti başkanlığına devam edeceğini ve ailesine daha fazla zaman ayırmak istediği için grup başkanlığını düşünmediğini açıkladı. 2016’da beş eyalette seçim olacağı için Sol Parti’nin yeni grup başkanını bir an önce belirleyeceği kaydediliyor. Gysi, Sol Parti’nin 2017 federal seçimden sonra SPD ve Yeşiller ile koalisyon kurmaya hazır olunması gerektiğini savunurken, Wagenknecht buna karşı çıkıyor.

Groger Gysi’nin görevini bırakmasını Sol Parti için bir kayıp olarak nitelendiren SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, SPD’nin, Sol Parti ile Sarah Wagenknecht veya Ulla Jelpke’nin grup başkanı olması halinde işbirliği yapmayacaklarını açıkladı.