Yüz binlerce hacı adayı, vakfe için Arafat'ta toplandı. Dünden itibaren Arafat'a gelmeye başlayan hacı adayları, kendi ülkelerine ayrılan bölgelere geçerek çadırlarına yerleşti.

Geceyi Mina'da geçirenler yürüyerek, diğerleri de otobüslerle Arafat'a ulaştı. Yaklaşık 2 milyon hacı adayının bölgeye gelmesi sebebiyle, görevliler büyük çaba harcadı, yollar açık tutulmaya çalışıldı. Hacı adayları Hz. Adem ve Hz. Havva'nın dünyaya gönderildikten sonra buluştukları ve Hazreti Peygamber'in de yakınlarında vakfeye durduğu Cebel-i Rahme'yi (Rahmet Tepesi) de doldurdu.

Hacı adayları, gece 'Muzdelife' denilen Arafat ile Mina arasındaki bölgede vakfeye duracak. Hacı adayları, öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek 'cem-i takdim' yapacak ve vakfe duasına iştirak edecek. Akşam vaktinde Müzdelife'ye hareket edecek olan hacılar, burada şeytana atacakları taşları toplayacak, Müzdelife vakfesinin ardından da Mina'ya geçerek şeytan taşlayacak.

Bayramın birinci günü büyük şeytanı taşlamanın ardından kurban kestirecek olan hacı adayları, tıraş olup ihramdan çıkacak. Taş, baş (kurban), tıraş diye özetlenen bu 3 görevden sonra hac tamamlanmış olacak.

Hacı adayları arasında yaklaşık 70 bin Türk bulunuyor.