Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen ‘Jugend forscht’ (Gençlik Yarışıyor) adlı yarışmaya katılan Suriye asıllı Maher Beru, çörekoutunun mantara karşı etkili olduğunu ispat ederek birinci oldu.

“Şu çörek otunu kullanmaya devam edin, çünkü onda ölümden başka her hastalığa şifa vardır.” hadisinden yola çıkan lise öğrencisi Beru, yaptığı deney ile bakterileri olmasa da mantarı yok etmiş.

Yaptığı dört deneyle çörekotu yağının mantarı öldürdüğünü, bakterileri öldürmese de bağışıklık sistemini bakterilere karşı koruduğunu ispatlayan 14 yaşındaki öğrenciyle ilgili şu açıklama yapıldı: "Maher Beru, Hz. Muhammed’in (s.a.s.) çörek otunun iyileştirme gücü ile ilgili hadisinin doğruluğunu araştırdı. Haklı olarak mikrobiyolojik analiz metotlarını seçti ve çörekotunun fungusit özelliğini teşhis etti. Çörekotunun antibakteriyel etkisiyle ilgili hipotezler ispatlanmamıştı. Çalışmasını bilimsel açıdan en doğru yöntemlerle gerçekleştirdi ve sözlü ve yazılı anlatımıyla jürinin ‘mükemmel’ değerlendirmesinde bulunmasını sağlayarak biyoloji alanında eyalet birincisi seçildi.”

‘Jugend forscht’u 1965 yılında ‘Stern’ dergisinin genel yayın yönetmeni Henri Nannen geleceğin ihtiyaç duyacağı kalifiye insanları teşvik için hayata geçirmiş. Siemens de 25 yıldır bu projeyi destekliyor. Geçen yıl araştırmaya 4 milyon Euro yatırımda bulunan şirket, böylelikle 8 bin yeni buluşa imza atılmasını sağlamış.

Ödül törenine katılan Berlin Belediye Başkanı Michael Müller ise "Şehrimize 40 bin yeni insan geldi. Bunun için çok şey yapmamız gerekiyor, yeni evler inşa etmemiz, ulaşımla ilgili yeni sınavları geçmemiz gerekiyor. Yeni inşa tekniklerine, yeni geri dönüşüm tekniklerine ihtiyacımız var. İşte bu konularda araştırma yapmak, gelecekte birlikte nasıl yaşayacağımızı araştırmamız anlamına geliyor.” dedi.