Washington Dinlerarası Kongresi Başkanı haham Gerald Serotta, IŞİD’in Müslümanlığı temsil ettiği yönündeki iddialara sert dille karşı çıktı. İslam - Türk Çalışmaları Enstitüsü'nün Washington’da düzenlediği “Radikalizm ile Mücadelede Toplum ve İnanç Önderlerinin Rolü” başlıklı panelde konuşan Serotta, IŞİD'in kendisini 'Müslüman' olarak adlandırması dışında (İslam ile) hiçbir ilişkileri yok." ifadesini kullandı.

IŞİD gibi grupların ortaya çıkmasını İslamın ne olduğu ile ilgili yetersiz eğitim verilmesine bağlayan haham Serotta, “IŞİD’de yer alan bu kişiler, Peygamber’in temsil ettiklerine, hadislere ve Kur’an’ın öğrettiği her şeye karşılar. Kendilerini ‘Müslüman’ olarak adlandırmalarının dışında (İslam ile) hiçbir ilişkileri yok.” diye konuştu. Serotta’nın bu sözleri izleyicilerden büyük alkış aldı.

BİR KISIM TALİHSİZLER YÜZÜNDEN TÜRKİYE KISA DEVRE OLDU

İslam ile demokrasi arasında bir uyuşmazlığın söz konusu olmadığını kaydeden Serotta, “İslam'ın ilk yıllarında -Altın Çağ olarak biliniyor- İslam ve demokrasinin, ve iyi yönetimin nasıl bir arada bulunabileceğine dair sağlam teoriler var. Bu çok bilinmiyor. Duyurulması gerekiyor.” dedi.

Türkiye’nin yakın zamanda İslam ve demokrasinin bir arada yaşamasını sağlamaya çalışan güzel bir örnek olduğunu belirten Serotta, “Türkiye bu sorular (İslam ve demokrasi bir arada yaşayabilir mi?) üzerine çalışıyordu ancak bazı talihsizler yüzünden Türkiye kısa devre oldu.” şeklinde konuştu.

İMAM, HAHAMI KUCAKLADI

Serotta, İslam dünyasındaki problemin cehalet ve günah tanımlamasının doğru bir şekilde yapılamaması olduğunu sözlerine ekledi.

Programın bir diğer konuşmacısı başkent Washington Masjid Muhammed Camii İmamı Talib Shareef, haham Serotta’ya bu konuşmasından dolayı teşekkür ederek sarıldı.

Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanları temsilen birer konuşmacının ve farklı dinlerden izleyicilerin yer aldığı programda, IŞİD’in İslam'ı temsil edemeyeceği ve İslam'ın terör ile anılamayacağı mesajı verildi.

HAMBLETON: ILIMLI MÜSLÜMANLAR NEREDE?

Program konuşmacılarından Küresel Barış Vakfı Başkan Yardımcısı Gail Hambleton ise ABD’de IŞİD’i terör örgütü olarak gören Müslümanların sesini daha çok duyurması gerektiğini ifade etti.

Sosyal medyada ve farklı görüşmelerde sayısız defa ‘Amerika’daki ılımlı Müslümanlar nerede?” sorusuyla karşılaştığını dile getiren Hambleton, “Bu yönde yaptığımız çalışmaları biraz daha büyütmeliyiz.” şeklinde konuştu.

AMACIMIZ TERÖRÜN İSLAM'LA İLGİSİ OLMADIĞINI DUYURMAK

İslam - Türk Çalışmaları Enstitüsü Başkanı ve Ezher Camii İmamı Bilal Ankaya, programı düzenlemekteki amaçlarının sözde İslam adına yapıldığı ifade edilen terörizm faaliyetlerinin İslam ile bir ilgisi olamayacağını Amerikan toplumuna göstermek olduğunu kaydetti. Ankaya, Haham ve Hristiyan bir sivil toplum önderinin İslamı savunmalarının kendilerini memnun ettiğini sözlerine ekledi.