Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi, bugün Halepçe’de düzenlediği resmi bir törenle 27. yıldönümünde Halepçe Katliamı’nın kurbanları anıldı.

Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Halepçe kentinde 27 yıl önce Saddam rejimi tarafından atılan kimyasal bombalarda yüzlerce vatandaş hayatını kaybetmişti. Katliam dolayısıyla Halepçe'de düzenlenen törene, Irak Kürdistan Bölgesi hükümet yetkilileri, siyasi partiler, Halepçe katliamı ve 180 bin Kürt vatandaşının öldürüldüğü Enfal Katliamı'nda vefat eden vatandaşların aileleri katıldı. Ayrıca törende, Germiyan ve Barzan bölgelerinde Saddam rejimince katledilen vatandaşların aileleri de hazır bulundu.

Törende, Irak Küdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani, kısa bir konuşma yaptı. Talabani: "Halepçe'nin acısı her zaman vicdanlarda canlı kalacak. Bir daha tekrarlanmaması için hepimiz aynı safta durmalıyız." ifadelerini kullandı.

Irak Baas rejimi 16 Mart 1988 tarihinde, İran’a sınır olan Kürdistan Bölgesi Süleymaniye kentine bağlı Halepçe kasabasına kimyasal bomba yağdırmıştı. Bombardımanda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 5 bin sivil hayata veda etmişti.