Almanya'nın Hamburg şehrinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller arasında devam eden koalisyon görüşmeleri sorunsuz devam ediyor. Daha önce bütçe, eğitim, ekonomi, ulaşım ve liman konularında anlaşan SPD ve Yeşiller bilim, araştırma ve kültür konularında da anlaşmaya vardı.

Yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan yetkililer varılan anlaşmadan memnun olduklarını bildirdiler. Hamburg Başbakan Yardımcısı, Bilim ve Araştırma Bakanı Dorothee Stapelfeldt (SPD), ‘‘Önümüzdeki dönemde bilim ve araştırmaya siyasette öncelik vereceğimiz konusunda anlaştık.” dedi.

Bilim ve araştırma konularına ne kadar ek yatırım yapılacağı ile ilgili kesin rakamların koalisyon anlaşması tamamlandığında açıklanacağını kaydeden Yeşiller Meclis Grup Başkanı Jens Kerstan,‘‘Her şey kabul edilene kadar hiçbir şey kabul edilmemiştir. Sonuçta bilim alanı maddi olarak güçlenmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Kerstan, öğrenci harçları (Bafög) yardımını federal kasanın üstlenmesinde sonra bu yardımın Hamburg’da yüksek öğrenim yerine farklı alanlarda kullanıldığı ile ilgili soruya ise ‘‘Bizim için Bafög yardımından çok bu alanın güçlendirilmesi önemliydi. Tam da bu konuda anlaşıldı.” cevabını verdi.

Yeşiller'in seçim kampanyasında SPD’yi en fazla eleştirdiği konular bilim ve yüksek öğrenimdi. Kültür konusunda da film teşvikinin devam etmesi, güzel sanatlarla ilgili çalışmaların ve özel tiyatroların güçlendirilmesi için anlaşma tamam. İkili uzun süredir yapımı devam eden ve artan masraflarıyla tartışmalara neden Elbphilharmonie Konser Salonu’nun kültür bütçesini etkilememesi konusunda da fikir birliğine vardı.