Almanya'nın Hamburg eyaletinde hafta sonu yapılan parlamento seçimlerinde farklı partilerde yarışan kırka yakın Türkiyeli adaydan dokuzu meclise girdi.

Hamburg Eyalet Meclisi'ne Yeşiller'den partisinin ihraç etmek istediği Nebahat Güçlü ile Filiz Demirel ve Murat Gözay, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Güngör Yılmaz ve Kazım Abacı, Hıristiyan Demokratik Birlik'ten (CDU) David Erkalp ve Sol Parti’den Mehmet Yıldız, Cansu Özdemir ve Deniz Çelik girdi.

Hamburg’da hafta sonu yapılan seçimlerinin kesinleşen sonuçlarına göre seçime katılım yüzde 56,9 olarak gerçekleşti. Sandığa gidenlerin yüzde 45,7’si SPD, yüzde 15,9’u CDU, yüzde 12,3’ü Yeşiller, yüzde 8,5’i Sol Parti, yüzde 7,4’ü Hür Demokrat Parti (FDP) ve yüzde 6,1’i Almanya için Alternatif’e (AfD) oy verdi.

AfD ilk kez katıldığı seçimlerde meclisin yeni partisi olurken, Sol Parti oylarını yüzde 2,1, Yeşiller yüzde 1,1 ve FDP yüzde 0,7 oranında artırmayı başardı. Daha önce tek başına iktidar olan SPD yüzde 2,7 oy kaybı ve sandalye dağılımından dolayı bu şansını kaybederken, en fazla oy kaybını yüzde 6 ile CDU yaşadı.

Eyalet parlamento seçimlerinde aralarında 40’a yakın Türkiyeli siyasinin de bulunduğu 887 aday yarıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Yeşiller’in, Türk Federasyonu’nun programına katıldığı için ihraç etmek istediği Nebahat Güçlü’nün yanı sıra Filiz Demirel ve Murat Gözay seçildi.

SPD’den Güngör Yılmaz ve Kazım Abacı seçilirken, CDU’dan David Erkal ve Sol Parti’den Mehmet Yıldız, Cansu Özdemir ve Deniz Çelik meclise girmeyi başardı. Hükümetin kurulması, bakanlık ve müsteşarlık görevlerine gelecek vekillerin koltuklarını bırakmasından ve yerlerine diğer adayların gelmesinden sonra bu sayının özellikle koalisyon kurması beklenen SPD ve Yeşiller’de değişmesi bekleniyor.

NEBAHAT GÜÇLÜ, DAVİD ERKALP VE MEHMET YILDIZ 3. KEZ SEÇİLDİ

Tecrübeli siyasiler arasında başı çeken Nebahat Güçlü, ilk kez 2004 yılında meclise girmiş, 2008 seçimleri sonrası partisinin koalisyona girmesiyle meclis başkan yardımcılığına gelerek adını Alman siyasi tarihine yazdırmıştı. Güçlü 2010 yılında özel nedenlerden dolayı istifa etmişti.

Sol Partili Mehmet Yıldız ilk kez 2008 yılında meclise girmeyi başarırken, yine ilk kez 2008 yılında seçilen CDU’lu David Erkalp 2011 seçimlerinde meclise daha sonradan yedek listeden girdi. Güçlü, Erkalp ve Yıldız 3. kez seçildi.

SPD’den Kazım Abacı ile Yeşiller’den Filiz Demirel ve Sol Parti’den Cansu Özdemir ilk kez 2011 yılında katıldıkları seçimlerde eyalet meclisini girmişlerdi. Yine SPD’den Güngör Yılmaz, Yeşiller’den Murat Gözay, Sol Parti’den Deniz Çelik ilk kez girdikleri seçimleri kazanarak eyalet meclisine giren yeni isimler oldu. Yılmaz Bergedorf, Gözay Hamburg Mitte ve Çelik ise Hamburg Nord’da daha önce ilçe meclis üyeliğine seçilmişlerdi.