Hamburg Türk Kültür Merkezi, Almanya Türk Federasyonu ile birlikte düzenlediği bir programda Yeşiller Partisi 25. sıra adayı Nebahat Güçlü’nün konuşma yapmasından sonra derneğin medyada 'aşırı sağcı' olarak itham edilmesi üzerine basın açıklamasında bulundu. Hamburg Türk Kültür Merkezi, basında 'aşırı sağcı' olarak gösterilmelerinin tek taraflı iddialardan başka bir şey olmadığını açıkladı.

Açıklamada, "Bu suçlamaları kesinlikle kabul etmiyor ve reddediyoruz. Bizim temel ilkelerimiz, insan haklarını korumak, bunlara saygı göstermek ve bunun yanı sıra Federal Anayasa'ya bağlılık ve temel düzene sadakattir. Bu tüm yayımlarda ve resmi metinlerde tekrar tekrar vurgulanıyor ve Türk Federasyon'un tüzüğünde de yer alıyor." ifadeleri yer aldı.

Asıl faaliyetlerinin kültürel ve ailelere yönelik olduğuna vurgu yapan Hamburg Türk Kültür Merkezi, faaliyetleri ile üyelerinin kültürlerini koruyup yaşatabilmelerini hedeflediklerini kaydetti. Göçmenlerin ve çocuklarının Alman toplumu tarafından hala zor kabul gördüklerine dikkat çekilen basın bildirisinde, "Bugün hala tam bir kabulden bahsedemeyiz. Bu kaygıyı maalesef yaşıyoruz. Eksik iletişim, ayrımcılık ve dışlanma göç etmiş insanların yerel topluma ayak uydurmalarını zorluyor. Bu yüzden basında her zaman eksik entegrasyondan ve bunu istememekten bahsediliyor." denildi.

Faaliyetlerinde sadece Türk insanına kendi kültür ve dilini korumasında yardımcı olmadıklarını, bunun yanı sıra Alman kültür ve toplumuna aktif katılımlarını da teşvik ettiklerini kaydeden Hamburg Türk Kültür Merkezi şu ifadeleri kullandı: "Entegrasyonun geleceğe yönelik en iyi yaşam biçimi olduğundan eminiz ve bu yüzden üyelerimize 'yan yana' yaşamaktansa 'iç içe' yaşamayı öneriyoruz, bu nedenden dolayı bizlere karşı yapılan önyargıları reddediyoruz."

Nebahat Güçlü, Türk Federasyonu’nun programında konuştuğu için partisi adaylıktan çekilmesini istemişti. Güçlü’nün bu talebi kabul etmemesi üzerine partisi, ihraç edilmesi için gerekli işlemlerin başlatılacağını duyurmuştu.