Almanya'nın Hamburg şehrinde 15 Şubat tarihinde yapılacak eyalet parlamento seçimleriyle ilgili kampanya son hız devam ederken, son yapılan anketlere göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 44 ile birinci sırada.

NDR’in infratest dimap’a yaptırdığı ankete göre 2004 yılında tek başına, 2008 yılında ise Yeşiller ile koalisyon hükümeti kuran ve 2011 yılında yapılan erken seçimde tarihi bir oy kaybı yaşayarak yüzde 21’e düşen Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) hala yüzde 20’de görünüyor. İki hafta öncesine kadar yüzde 2 ile meclis dışında kalacağına kesin gözle bakılan Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5 ile yeniden meclise girmeyi başarıyor.

FDP ile birlikte Hamburg’da ilk kez seçimlere katılan Almanya için Alternatif (AfD) ise yüzde 6 oy oranıyla meclise giriyor. Yeşiller ve Sol Parti’nin oy oranları yüzde 13 olarak ankette yer alırken, bu sonuçlarının çıkması durumunda Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) koalisyon ortağına ihtiyacı olacak. Mecliste ise altı parti temsil edilecek. Ankete katılanların yüzde 52’si SPD’nin yeniden tek başına iktidar olmasını, yüzde 73’ü ise Olaf Scholz’un yeniden başbakan olmasını istiyor.

Koalisyon tercihinde SPD-Yeşiller birinci sırayı alırken, yüzde 22’lik kesim SPD'nin Sol Parti ile yüzde 18’lik kesim ise FDP ile koalisyona sıcak bakıyor. SPD ile CDU arasındaki büyük koalisyona yüzde 39’luk bir kesim sıcak bakıyor. Anketle ilgili konuşan SPD Meclis Grubu Başkanı Andreas Dressel, partilerine olan yüksek ilginin zaten arttığını belirtirken, CDU Başbakan adayı da artık anketlerin değil gerçek seçimin önemli olduğunu belirtti. Yeşiller ise mücadeleye devam derken, AfD anket sonuçlarının bekledikleri sonuç olduğunu bildirdi.