Hamburg’da yapılan eyalet parlamento seçimleri sonrası SPD ile Yeşiller arasında yaklaşık 7 haftadır devam eden koalisyon görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. İki partinin de delegelerinin kabul etmesi halinde yeni hükümet 15 Nisan tarihinde güvenoyu isteyecek.

Hamburg’da 15 Şubat’ta yapılan eyalet parlamento seçimleri sonrası seçimin galibi SPD ile Yeşiller arasında 7 haftadır devam eden eden koalisyın görüşmesi sonuçlandı.

Koalisyon programının tanıtılmasına SPD adına Başbakan Olaf Scholz ile Meclis Grup Başkanı Andreas Dressel, Yeşiller adına ise Parti Başkanı Katharina Fegebank ile Meclis Grup Başkanı Jens Kerstan katıldı.

İkili mevcut bakanlık sayısını 9’dan 10’na çıkararak, daha önce bir olan Çevre ve Şehir Gelişim Bakanlığını birbirinden ayırdı. Yeni uygulama Çevre ve Enerji Bakanlığı ile Şehir Gelişim ve İmar Bakanlığı şeklinde olacak.

Bakanlıkların dağılımı ise SPD başbakanlık ve yedi bakanlık, Yeşiller ise başbakan yardımcılığı ile birlikte toplam üç bakanlık aldı.

SPD ile Yeşillerin güvenoyu için meclise gelmeden önce parti delegelerinin koalisyon anlaşmasına kabul etmesi gerekiyor. Buna göre Yeşiller 12 Nisan ve SPD ise 14 Nisan tarihlerinde hükümet proğramını delegelerin onayına sunacak ve kabul edilmesi halinde 15 Nisan’da güvenoyu için meclise gelecek.

SPD’li delegelerin kabul etmesine kesin gözle bakılırken Yeşiller tarafında hafif raylı, çevre ve iklim gibi City Maut konularında verilmiş sözleri var.

Hamburg’un önümüzdeki dönemde de iyi yönetileceğini kaydeden Başbakan Olaf Scholz yaptığı açıklamada “Birlikte modern Hamburg'u oluşturacağız.” dedi.

Son dört yıldır yaptıkları çalışmaları genişleterek devam ettireceklerine işaret eden Scholz, özellikle okul öncesi eğitim, meslek eğitimi, ekonomi, enerji dönüşümü ve ulaşım konularında yürütülen faaliyetlerin aralıksız devam edeceğini belirtti.

Scholz, kimlerin bakan olacağı konusunda soruyu, "Bu çözüme kavuşmayacak bir sorun değil." şeklinde cevaplandırdı.

Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturacak Katharina Fegeban ise başlıklardan çok detaylara indiklerini belirterek, “Önümüzdeki süreçte bunları hayata geçirmeye çalışacağız.” dedi.

Fegebank özellikle kreşler, bilim ve araştırma alanlarının iyileştirileceğini belirtti.

Siyasi çeverler, SPD’li Adalet ve Çevre Bakanlarının devam etmeyeceğini açıklaması ve bir bakanlığın artrılması üzerine Peter Tschentscher’in Maliye, Ties Rabe Eğitim ve Meslek Eğitimi, Detlef Scheele Çalışma, Sosyal İşler, Aile ve Uyum, Michael Neumann İçişleri ve Spor, Cornelia Prüfer-Storcks Sağlık ve Tüketicileri Koruma, Barbara Kisseler Kültür ve Frank Horch’un Ekonomi, Ulaşım ve Yenlikçilik Bakanı olarak görevlerinde kalacakları, Başbakan Yardımcılığının Yeşillere geçmesi üzerine bu göreve bulunan Dorothee Stapelfeldt’in Şehir Gelişim ve İmar Bakanı olacağını konuşuyor. Yeşiller’de ise Başbakan Yardımcılığı ile birlikte Bilim, Araştırma ve Eşitlik bakanlığına Katharina Fegebank, Çevre ve Enerji bakanlığına Jens Kerstan, adalet bakanlığına ise Till Steffen gelecek.