Musul operasyonunda istenmeyen Haşdi Şabi , Şii milis gücü olarak görülüyor. Perde arkasında ise İran'ın olduğu iddia ediliyor. Haşdi Şabi Musul savaşına ise son adan katıldı. Haşdi Şabi'nin kelime manası Halk Seferberlik Güçleri demek.

IŞİD'in 2014'te Musul'u ele geçirmesinin ardından Şii dini lider Ayetullah Sistani'nin yayınladığı fetva ile kuruldu. Sistani, Irak'ta eli silah tutan herkesi ülkelerini savunmaya davet etmiş ve bu örgüt ortaya çıkmıştı. Haşdi Şabi'nin büyük bölümü Şii milislerden oluşuyor ancak bünyesinde Sünni milisler de var.  Haşdi Şabi'de savaşan milislerin toplam sayısının 300 binden fazla olduğu ve yüzde 90'nının Şii, 16 bininin ise Sünni Iraklılar olduğu söyleniyor. Bu rakamların çok daha fazla olduğunu belirten açıklamalar da bulunuyor.  Haşid Şabi'de, Türkmenlerden oluşan gruplar da yer alıyor.

Haşdi Şabi örgütünün İran Devrim Muhafızları tarafından teşkilatlandırıldığı, bünyesindeki grupların liderlerinin genelde, Tahran'la ve İran'daki kutsal Kum şehriyle yakın ilişkileri olan din adamları olduğunu biliniyor. Yapılan araştırmalar Irak halkının belli bir bölümünün IŞİD'le mücadelede Haşdi Şabi'yi desteklediğini ortaya koyuyor. Özellikle Şii Iraklıların önemli bir bölümünün gözündeyse milisler kahraman olarak algılanıyor. Sünni Iraklıların Haşdi Şabi'yi mezhepçi olarak gördükleri biliniyor.

Irak'ta Şiiler içinde de Haşdi Şabi'yi İran'la ilişkisi üzerinden eleştirenlerin olduğu bildiriliyor. Örgüt operasyonlarda çok sert olmakla ve insan hakkı ihlallerine yol açmakla da suçlanıyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden de dönem dönem Haşdi Şabi'yi eleştiren açıklamalar geldi. Türkiye de Haşdi Şabi'yi sık sık eleştiriyor ve özellikle Sünnilerin yaşadığı bölgelerde örgütün operasyonlara katılmamasını savunuyor.

Haşdi Şabi ise bu suçlamaları kabul etmiyor ve genelde bunların propaganda olduğunu söylüyor.