Sekizi Türk olmak üzere toplam 10 kişiye yönelik düzenlenen Neonazi cinayetler serisi Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier’e yapılan baskıları artırıyor. Alman medyasında yer alan haberlerde 2006 yılında Kassel kentinde işlenen Halit Yozgat cinayetinin polis tarafından soruşturulmasını Bouffier’in engelleyip engellemediği sorusu gündeme taşındı. Bouffier, cinayetleri işlediği savunulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör örgütü 2011 yılında ortaya çıktıktan sonra bu konuda saklayacakları bir şey olmadığını ifade etmişti.

Cicero adlı derginin internet sitesinde yer alan haberde Hessen hükümeti memurlarının Federal Meclisteki NSU komisyonunun ve Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin (OLG) çalışmalarını engelledikleri bildirildi. Özellikle adı Halit Yozgat cinayetiyle gündemden düşmeyen eski yüksek rütbeli istihbarat memuru Anderas Temme’nin, bu cinayet sonrası bir amiri ile yaptığı telefon görüşmesinin protokolünün tam olarak yetkili mercilere verilmediği ifade ediliyor.

Temme’nin 6 Mayıs 2006 tarihinde Yozgat’a ait internet kafede işlenen cinayet esnasında orda bulunduğu iddiaları bir türlü kanıtlanamadı, ancak NSU davasında Yozgat’ın ailesini savunan avukatlar, Temme’nin amiriyle yaptığı görüşmede amirin Temme’ye “Herkese söylüyorum: bir olay olacağını bildiğiniz yerden asla geçmeyin diyorum.” dediğini ortaya çıkardı. Avukatlar, bunun Temme hakkındaki iddialar için bir ipucu olduğunu savunuyor. Temme’nin cinayetten kısa süre önce de bir aşırı sağcı ile telefonda görüşmesi ve bunların cinayetleri soruşturan polislerden saklandığı iddiaları eyalet hükümetini zorda bırakıyor.

NSU müdahil avukatları, Hessen Başbakanı Bouffier’in mahkemede şahit olarak dinlenilmesini talep ediyor. Bouffier’in Hessen NSU komisyonunda da dinlenilmesi isteniyor. NSU terör örgütüne, cinayetlerin yanı sıra iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunu suçlaması da yapılıyor.