Alman eğitim sistemi; farklı kültürlerden öğrenciler, engelli öğrenciler ve tüm gün eğitim veren okullar açısından zorlanıyor. En çok zorlandığı alanlardan biri de bu konularda yeterli sayıda salahiyet sahibi öğretmene sahip olmaması. Bu açığın kapatılmasında en büyük emeği geçen kurum ise Hildesheim Üniversitesi. Üniversite, öğretmenlerin bu gibi artı yük getiren konular karşısında salahiyet kazanması için bir merkez açtı. Öğretmen Eğitimi ve Eğitim Araştırmaları Merkezi (CeleB) adını taşıyan kuruluş, Matematik dersinden Psikoloji dersine kadar 23 dersten 2 bin 600 kadar öğretmen adayına hitap edecek.

Bunun için Hannover ve çevresinde 250 partner okul ile birlikte çalışmayı planlayan merkez, öğretmen adaylarını tüm gün eğitim verme, engelli öğrencileri ve mülteci ailelerinden gelen öğrencileri derse dahil etmede yaşanan zorlukları aşmaları için eğitecek. Merkezin hedefi bunlarla sınırlı değil. Öğretmenlik okuyan üniversite öğrencileri Hildesheim’daki okul sınıflarında oturup dönem sonunda ilk derslerini vermek için hazırlanırken, bilim adamları da ilkokullarda çok dilli çocukların bütün derslerdeki kelime hazinesini araştıracak ve öğretmen adaylarının bu çok dillilikle nasıl baş edeceklerini çözmeye çalışacak.

Merkezin çalışmayı sıkı tuttuğu istihdam ettiği bilim adamlarından da belli oluyor. 23 derste uzman 150 bilim adamıyla çalışan merkez, geleceğin öğretmen neslini yetiştirmenin yanı sıra okul ve eğitimin nasıl bir dönüşüm geçirdiğini de araştırarak çağın gerisinde kalmamaya çalışıyor. Merkezin açılışını gerçekleştiren Aşağı Saksonya Eğitim Bakanı Frauke Heiligenstadt, “Tüm gün eğitim veren okulların sayısı artıyor, engelli öğrencilerin normal okullara entegre edilmesi söz konusu ve mülteci öğrencileri okullarda daha yoğun bir şekilde görüyoruz. Hangi şekilde olursa olsun okul sürekli bir değişim içinde ve öğrenciler de giderek daha heterojen bir yapıya sahip oluyor.” dedi.

Eyalet yönetiminin bu gelişmeler karşısında öğretmenleri desteklediğini anlatan bakan, yeni merkezin de geleceğin öğretmenlerinin profesyonelleşmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.