WASHINGTON (AA) - ABD’deki başkanlık yarışının güçlü adaylarından Hillary Clinton, İran’ın yaptığı belirtilen uzun menzilli füze denemeleri nedeniyle bu ülkeye yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

İran Devrim Muhafızları tarafından gerçekleştirilen uzun menzilli balistik füze denemelerinin ardından yazılı açıklama yapan Clinton, denemelere ilişkin haberlerden derin endişe duyduğunu ifade etti.

Hillary Clinton, “Bu durum İran ile nükleer anlaşmanın güçlü biçimde uygulanmasını sağlarken, İran’ın bölgede istikrarsızlığa yol açan faaliyetlerinin üzerine eğilmek gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. İran, bu faaliyetler nedeniyle yaptırımlarla yüzleşmelidir ve uluslararası camia İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerinin hoş görülmeyeceğini göstermelidir” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise bugün de İran’ın füze denemesine ilişkin haberleri gördüklerini, bu hafta yapılan önceki denemeleri ve bugünkü denemelere ilişkin ayrıntıları yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Earnest, düzenlediği günlük basın toplantısında, İran’ın balistik füze programı geliştirmedeki ısrarının uzun süredir endişe kaynağı olduğunu hatırlatarak, İran’ın nükleer silahlar edinmesini engellemek amacıyla geçen yıl bu ülkeyle antlaşma yaptıklarını belirtti.

İran’ın uluslararası antlaşmalar dışında füze programını geliştirmesini sınırlamak için çabalarını artıracaklarını bildiren Josh Earnest, “Tam olarak ne yaptıklarına dair bilgi aldığımızda uygun bir cevap belirleyeceğiz” dedi.

Earnest ayrıca, “İran’ın bir dizi askeri faaliyet içinde olduğu bir dönemdeyiz. Gelecek günlerde, bu hafta gördüklerimize benzer yeni füze fırlatmaları sürpriz olmaz” diye konuştu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de İran’ın balistik füze denemesi yapması hakkındaki endişelerini İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’e ilettiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Kerry’nin Zarif’le bugün telefonda konuyu ele aldığını söyledi.

“Bakan Kerry, bu konudaki endişelerini Zarif’e iletti” diyen Kirby, İran’ın attığı füzelerden birinin üzerine İbranice “İsrail yeryüzünden silinmelidir” şeklinde yazılar bulunduğu ve füze denemelerinin İran’ın İsrail’i vurup vuramayacağını ölçmek için yapıldığı yönündeki haberler hakkında, “İsrail’e karşı bütün tehditleri kınıyoruz ve İsrail’in bu tür tehlikelere karşı kendisini korumasını destekliyoruz” ifadesini kullandı.

İran’ın son 2 günde İsrail’i vurma kapasitesine sahip balistik füze denemesi yaptığı bildirilmişti.

ABD yönetiminden dün yapılan açıklamada, İran'ın balistik füze denemesi yaptığı yönündeki haberler doğrulandığı takdirde, durumun İran'la yapılan "nükleer antlaşmanın ihlali" anlamına gelmeyeceği, fakat konunun Birleşmiş Milletler'e taşınabileceği kaydedilmişti.