Dünyanın en kalabalık iki ülkesi ve birbirleriyle komşu olan Hindistan ve Çin arasında Pekin’de, 24 işbirliği belgesi imzalandı.

Çin Başbakanı Li Keqaing, Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi ağırladı. Modi’yi askeri törenle karşılayan ve sıcak mesajlar veren Li, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine vurgu yaptı. Görüşmenin ardından iki başbakan, aralarında demiryolu, madencilik, eğitim, uzay, kalite kontrolü, sinema ve televizyon, deniz ve deprem gibi alanları kapsayan 24 işbirliği belgesinin imzalanmasına tanıklık etti.

Li ve Modi, sonrasında ise basının karşısına çıkarak görüşmelerle ilgili detayları anlattı. Görüşmede sınır probleminin de ele alındığı belirtildi.

Son dönemde Hindistan’ın ABD ile yakınlaşma girişimlerinden Çin, rahatsızlık duyuyordu. Denge politikası izleyen Modi’nin Çin ziyareti, Pekin ile karşılıklı güvenin tahsisini amaçlıyor.

ÇİN CUMHURBAŞKANINDAN ÜST DÜZEY KARŞILAMA

Öte yandan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, memleketi Xian’dan Çin ziyaretine başlayan Modi’ye özel bir karşılama yaptı. Dün Da Ci'en Tapınağı'nda Modi’yi karşılayan Xi, Modi ile Xi'an’ın tarihi yerlerini gezdi. Xi ayrıca, konuk başbakan ile tarihi ve dini ilişkiler üzerine sohbet etti. Xi Jinping, geçen yıl gerçekleştirdiği Hindistan ziyaretinde Modi'nin memleketi Gujrat eyaletini ziyaret etmişti.

Çin’in Tang Hanedanı'ndan rahip Xuan Zang (618-907), Gujrat'ta Budist öğretilerini araştırmış ve ülkesine dönünce de Da Ci’en Tapınağı'nda Budist öğretilerini Çinceye çevirmişti. Ziyarette, Çinli ve Hint film şirketlerinin Xuan Zang’ın hayatını film yapacakları da açıklandı. Filmin yönetmenliğini ise Çinli Huo Jian Qi yapacak.

Sohbette Xi, Da Ci’en Tapınağı'nın Çin ile Hindistan arasındaki uzun geçmişe sahip dostane temasların tarihi bir kanıtı olduğunu belirtti ve Modi’nin bu tapınağa yaptığı ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine yeni bir canlılık katacağını kaydetti. Modi ise rahip Xuan Zang'ın ikili kültürel değişiminin bir simgesi olduğunu söyledi.

Modi, 3 günlük Çin ziyaretinde Pekin’in ardından Şanghay’da da temaslarda bulunduktan sonra ülkesine dönecek.