Hindistan Başbakanı Narendra Modi, resmi bir ziyaret kapsamında Kırgızistan’a geldi. Başkent Bişkek’teki Manas Havalimanı'nda Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev tarafından karşılanan Modi, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı basın hizmetinin açıklamasına göre Atambayev, Modi’yi sıcak karşılayarak, ziyaretin iki ülke adına da faydalı geçeceğine inandığını belirtti. Hindistan’ın dünyanın küresel merkezlerinden biri olduğunu ve bu ülkeyle işbirliği yapmanın, Kırgızistan adına onur verici bir durum olduğundan bahseden Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin artık yeni bir seviyeye çıkmaya başladığını belirtti. Ayrıca, toplantı sırasında, Afganistan’daki istikrarın güçlendirilmesi de dahil olmak üzere tüm Orta Asya bölgesindeki istikrarlı ve barışçıl kalkınma konuları ele alındı.

Hindistan başbakanı kendi konuşmasında, Kırgızistan ile Hindistan arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, bunun kanıtının da, dar bir formatta gerçekleşen görüşmenin samimi bir ortamda ve güven verici bir şekilde olmasıdır dedi.

Kırgızistan’ın demokrasi yolunda hızlı ilerlediğini vurgulayan Modi, “Demokrasi, Kırgızistan ile Hindistan’ı birleştiren başka bir önemli bağlantıdır. Bu alanda, ülkeniz, başka birçok ülkelere iyi bir örnek olabilir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Hint Başbakan, Kırgızistan’a, Hindistan’ın BM Güvenlik Konseyi’ne daimi üyeliği ve ŞİÖ’ye tam üyeliği için verdikleri desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne (AEB) üye olması, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik işbirliklerini yeni bir seviyeye çıkaracağını belirten Modi, “Bugün, iki ülke arasındaki ticari ciro sadece 38 milyon dolar. Bu rakamın kesinlikle yükselmesi lazım. Bunun için vize sorunlarını çözmek ve iki ülkenin işadamları arasında düzenli olarak toplantılar gerçekleştirmek lazım. Şu anda, Hindistan ile AEB arasında, serbest ticaret bölgesi üzerine anlaşmaların imzalanması için müzakereler yapılıyor. Bu anlaşmaların imzalanması ve Kırgızistan’ın AEB’e katılması, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik işbirliklerinin gelişmesi için çok faydalı olacak.” dedi.

Modi, Kırgız Cumhurbaşkanı'nı Hindistan’a resmi bir iş ziyaretinde bulunması için ülkesine davet etti. Görüşme sonrası, iki ülke arasında askeri, kültürel ve ekonomik alanlarda birçok belgeler imzalandı.