Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), istihbarat servisinin Amerika’ya casuslukta yardım ettiğinin ortaya çıkmasından sonra BND’nin daha iyi kontrol edilmesi için harekete geçmeye hazırlanıyor.

Federal hükümete, istihbarat özel sorumlusu atamayı planlayan CDU, örnek olarak hükümetin Federal Ordu Sorumlusu’nu gösteriyor. "Sabahtan akşama istihbaratın kontrolünden sorumlu birisine ihtiyacımız var." diyen Birlik Partileri CDU/CSU Grup Başkanvekili Thomas Strobl, istihbarat sorumlusunun gerekli olduğunu belirtti. Strobl, istihbarat sorumlusunun bilgi akışına ve bazı kaynaklara ulaşabilme yetkisinin olması gerektiğini söyledi.

CDU iç politika uzmanı Wolfgang Bosbach da uzun zamandır istihbarat kurumlarının sadece istediklerini söyledikleri ve zorunda olduklarını söylemedikleri konusunda kuşkularının olduğunu kaydetti. Hükümet ortağı SPD ise CDU’nun özel sorumlu atanması fikrine sıcak bakmıyor. Özel sorumlu yerine istihbaratın kontrolünden sorumlu Federal Parlamento Kontrol Komisyonu’nun gücünün artırılmasını istiyor. İstihbarat servisinin kontrolünü Federal Meclis ve Başbakanlık’ta değişik organlar koordine ediyor. Başbakanlık BND’nin çalışmasını koordine edip kontrol ederken, ayrıca Federal Meclis’te her partiden milletvekillerinin üye olduğu kontrol komisyonu da denetliyor.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, BND’nin Avrupalı politikacıları ve şirketler hakkında casusluk faaliyetlerinde NSA’ya yardım etmesini "Merkel, dostlar arasında casusluk olmayacağını söylemişti. Acaba Fransa ve Avusturya’da dostlar arasına giriyor mu ki Almanya buraların dinlenmesine destek oluyor?" tepkisini gösterdi. Başbakanlığın, BND üzerinde her şeyi kontrol edemediğinin anlaşıldığını söyleyen Özdemir, Amerika ile terörle mücadele işbirliğinin zarar göreceği endişesiyle BND skandalının aydınlatılamamasının çözüm olmayacağını, soru işaretlerinin cevaplandırılması gerektiğini ifade etti.