Hizmet Hareketi ve Fethullah Gülen Hocaefendi’yi hedef alan 'The Gülen' isimli belgesel filmi Pennsylvania’daki bir salonda gösterildi. Gösterim ardından düzenlenen panelin konuşmacısı Mary Addi, filmin içeriğinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyerek salonu terk etti. Amerikalıların ilgi göstermediği belgesel, çoğunluğu Türklerden oluşan çok az kişilik bir grup tarafından izlendi.

Hizmet Hareketi’ne karşı olduğunu ve organizatörlerin daveti üzerine 6 saatlik yoldan geldiğini aktaran panelist Mary Addi, filmi izledikten sonra büyük hayal kırıklığı yaşadığını açıkladı. Filmin Amerika düşmanı ögelerle dolu olduğuna dikkat çeken Addi, "Ben bir Amerikalıyım. Bunu söylemeye ihtiyaç duymuyorum ama Amerikalı olmaktan da gurur duyuyorum. Filmi izleyince kendimi hakarete uğramış gibi hissettim." diye konuştu.

Panelist, kısa konuşmasının ardından salonu terk edince izleyicilerden alkış aldı. Konuşmayı tercüme eden organizatörler Addi’nin filmi ve kendilerini sert bir şekilde eleştirdiğini söyleyince salonda soğuk bir hava esti.

Panelin bir diğer konuşmacısı Gülseven Yaşer de kırmızı bültenle aranmasına rağmen gösterime geldiğini söyledi. Yaşer, konuşmasında, Hizmet Hareketi hakkında mahkeme kararlarıyla yalanlanmış iddialarını yineledi.

ALT YAZI FİYASKOSUNU DA 'PARALEL'E BAĞLADILAR

Gösterim öncesi civarda bulunan tüm evlere ücretsiz katılım için davetiye gönderilmesine rağmen Amerikalılar filme ilgi göstermedi. Türkçe olarak yayınlanan belgeselin İngilizce altyazısı sinema salonunun teknik altyapısına uygun hazırlanmayınca sorun yaşandı. Organizatörlerin altyazıdaki problemi cemaatin komplosu olarak değerlendirmesi gazeteciler arasında gülüşmelere neden oldu. Gösterime gelen az sayıda Amerikalı da film başladıktan sonra salondan ayrıldı.

SERDAR KOÇ: BEN TARAFLI BİR YÖNETMENİM

Belgeselde siyahî Amerikalıların Kongre binası önünde namaz kılmasını neden Hizmet Hareketi’yle ilintilendirdiği sorulan Yönetmen Serdar Koç, "Hizmet Hareketi ile o görüntülerin fiziki olarak tabii ki hiçbir alakası yok." itirafında bulundu. Koç, görüntüleri Hizmet’in 'akım ve anlayış olarak o Müslümanlara benzediğini' düşündüğü için filme koyduğunu söyledi.

Belgeselde neden Hizmet Hareketi’nden kimsenin görüşüne yer vermediği sorulan yönetmen, "Ben taraflı bir yönetmenim." cevabını verdi.

İSLAM DÜŞMANI PAUL WILLIAMS’DAN FİLME DESTEK

Belgeselin gösterimine hükümet yanlısı medyanın zaman zaman görüşlerine başvurduğu Paul L. Williams da katıldı. İslam dinine düşmanlığı ile tanınan Williams, ABD’de radikal sağın ünlü isimlerinden biri olarak biliniyor.

Bir kaç yıl öncesine kadar İslam aleyhtarı bir internet sitesinin yöneticiliğini yapan Williams, "Eğitimli Müslümanların 'El Kaide'den daha tehlikeli olduğunu" savunuyor. Williams, Filistin halkına yönelttiği, ‘pedofili’ (sübyancı) hakaretiyle de büyük tartışmalara neden olmuştu.

2010’da yazdığı bir makalede de Williams, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fethullah Gülen'in öğrencisi olduğunu iddia etmişti.