Azerbaycan halkının yaşadığı en ağır facialardan Hocalı Katliamı, 23. yılında Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nun önünde gerçekleştirilen protesto gösterisiyle anıldı. Gösteriye katılanlar, Ermeni askerlerinin 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Hocalı ilçesinde 613 sivili katletmesine dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi.

Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde yaşanan Hocalı Katliamı, Avrupa Parlamentosu’nun önünde dün anıldı. ‘Hocalı’ya adalet’ isteyen yüzlerce vatandaş, Avrupa’nın ve dünyanın bu katliama sessiz kalmamasını istedi. Gösteriye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sosyal ve Siyasi Danışmanı Gafar Aliyev, Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı Aflatun Asamov ve Azerbaycan Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı Rauf Zeyni, Azerbaycan-Belçika Dostluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci gibi isimler de katıldı.

Basın açıklamasında Hocalı katliamının dünyada insanlığa karşı işlenen en ağır suçlardan biri olduğu aktarılırken, katilerin de adalete teslim edilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, Hocalı Katliamı’nı görmeyen ülkelere de sert tepki verilirken, “Hocalı kasabasındaki insanlık trajedisinin uluslararası medya ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi saygın kurumlar tarafından da iyi bir şekilde belgelenmesine rağmen, dünyadaki karar vericiler bu dehşet verici suçu gereği gibi tanımada ve soykırım olarak dillendirmede yetersiz kalmışlardır.” denildi.

Azerbaycan Belçika Dostluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci ise yaptığı konuşmada insan hakları örgütlerinin ve Avrupa ülkelerinin kendilerine kulak vermediğinden şikâyetçi oldu. Demirci, katliama sessiz kalınması durumunda bu tarz gösterilere ve toplantılara devam ederek haklarını aramaya devam edeceklerini belirtti. Demirci, “İnsanlarımız mağdur durumda. Topraklarımız işgal altındadır.” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sosyal ve Siyasi Danışmanı Gafar Aliyev konuşmasında katılımcılara teşekkür ederken, daha fazla kalabalıkla bu anma etkinliğini gerçekleştirmeyi arzu ettiğini belirtti. Aliyev, amaçlarının Avrupa’ya ve dünyaya Hocalı Katliamı’nı tanıtmak olduğunu belirtti. Aliyev, “Var gücümüzle bu katliamı anlatmalıyız. Bütün güçlerimizi birleştirmeliyiz. Sağcı olsun solcu olsun, farklı parti temsilcileri olsun hepimiz burada toplanmalıyız. Bütün gücünüzü bu istikamete yöneltmelisiniz. Bu katliam Avrupa Parlamentosu’nda tanınmalı.” şeklinde konuştu.

Organizatörler aynı zamanda Türk resmi makamlarınca kimsenin katılmayışından da üzüntü duyduklarını belirttiler. Gösteri öncesinde ise AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'ne (UETD) ait pankartın açılmasına tepki gösterdiler. Gösteriye siyasetin bulaştırılmaması gerektiğini belirten organizatörler, pankartın toplanmasını istedi ve bu tarz siyasi girişimlerle gösterinin gölgeleneceğini ifade etti.