Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbeycan’ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde yaşanan katliam Köln Katedrali önünde düzenlenen mitingle anıldı. Almanya Azerbeycan Kültür Evi’nin organize ettiği mitingle katliamın üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen uluslararası kuruluşların kaydettiği duyarsızlık kınandı.

Katliamın kurbanları anısına saygı duruşu ve Azerbeycan milli marşının okunmasıyla başlayan mitinge Türkiye Gençlik Birliği ve Bielefed Alman Azerbeycan Medeniyetler Cemiyeti de destek verdi. Mitingde konuşan Azeri yazar Rasim Sadıkov katliamın sadece Azerbeycan halkı değil, tüm Türk milletinin kalbinde unutulmaz bir yara olduğunu kaydetti.

1992 yılında 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece yaşanan işgale, 366. Rus zırhlı birliklerinin de destek verdiğini hatırlatan Sadıkov, işgalcilerin şehri yerle yeksan ettiğini dile getirdi. 613 kişinin öldüğü, 487 kişinin yaralandığı ve 1274 kişinin esir alındığını anlatan Sadıkov, cesetler üzerinde yapılan mezalime de değindi. Bielefeld Azerbeycan Medeniyetler Cemiyeti Müdürü Faik Mehmedov ise, "Beşeriyet gözünde kendisini demokratik gösteren devletler Hocalı soykırımını görmezden gelmeye çalışıyor." dedi.

"Hocalı’da Türk olduğumuz için bizi katlettiler" diyen Mehmedov, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin bunun yüzde yüz soykırım olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Mehmedov, Ermenistan’ın bugünkü Cumhurbaşkanı’nın o gün Savunma Bakanı olduğunu hatırlatarak, "Kendisi Hocalı Soykırımı’nda eli kana batmış bir katildir. Buna Avrupa göz yumuyor. Fransa sarayında kucak açıyor. Bana göre bu soykırımın yanında olanlar yapan gibi oluyor." dedi. Avrupa’da insan hakları ve demokrasiden konuşulduğunu hatırlatan Mehmedov, "İnsan hakları sadece Almanya, Fransa için, Hıristiyanlar için mi var?" diye sordu.