Ermeni askerlerinin Azerbaycan'ın Hocalı ilçesinde gerçekleştirdiği soykırımının 23. yıl dönümü hüzünle anılıyor.
Hocalı Soykırımı'nı anma etkinlikleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve devlet erkanının başkent Bakü'de Hocalı şehitleri için dikilen ''Ana Feryadı'' anıtını ziyaret ile başladı. Aliyev, şehitlik önünde yapılan askeri törenle anıta çelenk koydu. Anım programına Türkiye'yi temsilen Bakü'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

Azerbaycan'ın birçok bölgesinden gelen halk, şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, ülkedeki bazı büyükelçilikler de anıta çelenk koydu. Halk şehitliğe gözyaşları içerisinde karanfiller bıraktı. Katliamın hayattaki şahitleri, Ermenilerin kadın, çocuk, yaşlı demeden sivil halka yaptıkları insanlık dışı uygulama ve işkenceleri anlatırken adeta o günleri tekrar yaşıyor.

Katliamda yakınlarını kaybeden Solmaz Heseneliyeva, Ermenilerin yaptığı işkenceleri göz yaşlarıyla Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine anlattı. Heseneliyeva, "Babamın ilk önce kalbini çıkardılar. Sonra ayaklarını parçalara ayırdılar. Abimin canlı canlı gözlerini çıkardılar. İşkence ettiler en sonda da kurşunladılar. Çok vahşice öldürdüler, yakınlarımı." dedi.
Hocalı katliamının canlı şahitlerinden Refika Dergahova da yaptığı açıklamada, yaşanan soykırımın hiç bir zaman unutulmayacağını dile getirdi. Torunlarını da anma programına getiren Dergahova, Azerbaycan halkına Ermeni teröristlerinin yaptıklarını herkesin bilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bir yaşındaki çocuğunu Ermenilerin kurşunladığını söyleyen Çiçek Guliyeva ise aile fertlerinden bir çoğunu soykırımda kaybettiğini kaydetti.
Katliamın tüm halkın kalbinde derin yaralar bıraktığını vurgulayan Roza Gubaydilona, 23 yıl geçmesine rağmen hala nasır kaplamış yaralarından kan sızdığını söyledi.

HOCALI'DA NE OLDU?

Ermeni askeri güçleri, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki tek hava alanına sahip ve askeri açıdan stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek için 25 Şubat 1992 tarihinden itibaren saldırıya başladı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak, şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu.

Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan Hocalı Soykırımı'nın acı bilançosu ortaya çıktı. Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150 kişinin akıbeti hala bilinmiyor.