Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Martin Luther Kingpark'ta birçok birçok sendika, siyasal parti, sivil toplum kuruluşu ve azınlıkların katılımıyla gerçekleşti. 1 Mayıs'ı Hollandalı ve ülkede yaşayan birçok gurbetçi müzik eşliğinde kutladı.

Hollanda'nın birçok şehirlerinden otobüsler ile Amsterdam RAİ Kongre Merkezi'ne gelen Hollanda İşçi Sendikaları Konfederasyonu (FNW) üyeleri burada diğer sendika üyeleri ile bir araya gelerek ellerinde bayraklar ve davullar eşliğinde 2 kilometre mesafede bulunan Martin Luther Kingpark'a geldi.

Kutlamada günün anlam ve önemini anlatan konuşmaların yanı sıra farklı ülkelerden müzisyenler tarafından özgün müzik de sunuldu. Yapılan konuşmalarda işçi ve emekçilerin üzerine yüklemeye çalışıldığını, zorlu mücadeleler sonucu elde edilmiş hak ve özgürlüklerin tasfiye edildiğine, ırkçı partilerin gün geçtikçe artan yabancı düşmanlığına hükümet tarafından çanak tutulduğuna vurgular yapıldı. Bu politikalara karşı yılmadan, usanmadan, örgütlü mücadelenin önemine değinildi. Kutlama; Hollandalı, Türk, Kürt, İranlı, Mısırlı, Faslı ve diğer uluslardan katılımcıların birlikte, hep bir ağızdan “Enternasyonal” marşını söylenmesiyle sonra erdi. Amsterdam polisinin de işçilere destek amaçlı yardımcı olması ve onlarla birlikte yürümesi dikkat çekti.

Hollanda İşçi Sendikaları Konfederasyonu (FNW) Başkanı Ton Heerts, Hollanda geniş çapta yaklaşık 15 bin kişinin katılımı ile 1 mayıs işçi bayramının gururunu yaşadıklarını söyledi. Heerst "1 Mayıs hepimizin. Bu kadar çok kişinin işverenlere ve siyasetçilere net bir mesaj verilebilmesi için bu yürüyüşe katılması çok güzel." dedi.

Sosyalist Parti Başkanı Emile Roemer ise işçi emeklilerinin haklarını savunmak için partili milletvekilleri ile Amsterdam Martin Luther Kingpark'ta olduklarını söyledi.

HTİB GENEL BAŞKANI AYRANCI: 1 MAYIS TAKSİM'DE ÖZGÜRCE KUTLANMALI

Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Genel Başkanı Mustafa Ayrancı, 1 Mayıs'ta Türkiye'de yaşananları eleştirdi: "Türkiye'deki Taksim'deki olayları televizyonlarda izlerken ister istemez üzüntü duyuyoruz. 1 mayıs yani bir emek bayramı ise insanlar bunu kutlamak istiyorlar ise Hollanda'da olduğu gibi her tarafta Taksim'de de özgürce kutlanması gerekiyor. Burada her kesimden her renkten insanlar var. Hiç kimse ne eleştiriyor. Ne de dışlıyor."

"HAKİMİN İÇERİYE ATILMADIĞI, SAVCININ ÖLDÜRÜLMEDİĞİ BİR ÜLKE İSTİYORUM"

Hollanda'daki ortamın Türkiye'de de görmek istediğini belirten Ayrancı, insanların sopalanmadığı, dövülmediği, sokakta tutulmadığı bir ülke hayal ettiğini söyledi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in tutuklanmasına karar vermesine ve Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ndeki Savcı Mehmet Selim Kiraz şehit edilmesine de gönderme yapan Ayrancı, "Hakimin ve savcının içeriye atılmadığı ve öldürülmediği bir ülke içeriye atılmadığı, akimin tutuklanmadığı bir ülke benim hayalimdir. Umarım bir gün bunu yakalarız."

7 Haziran'daki seçimlerden sonra bir değişim beklediğini belirten Ayrancı, "İnsanlar baskıya, zülme uğramadan insanca yaşamayı seçmesini ümit ediyorum." dedi.

Bugün birçok ülkede açlık ve sefaletin bir yaşam biçimi olarak sürdüğünü belirterek, ülkeler arasındaki gelir dağılımı dengesinin giderek bozulduğunu anlatan Ayrancı, Hollanda'da sağlık, refah ve vatandaşların kendilerini geliştirmeye yönelik fonlarda kısıtlamaya gidilmesinden yakındı.

Kısıtlama politikalarından en çok dar gelirlilerin etkilendiğini vurgulayan HTİB Başkanı Ayrancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “2010 yılında aşırı sağcı Wilders’ın dışarıdan desteğiyle başbakan olan Rutte, o gün gündeme getirdiği kemer sıkma politikalarını bugün de İşçi Partisi PvdA ile hala uygulayarak emekçi Hollanda halkının ve göçmenlerin yaşamını kökten sarsıyor.