Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler için Hollanda'nın Rotterdam ve Deventer başkonsolosluklarına kayıtlı 240 bini aşkın seçmenden iki gün içinde resmi olmayan sonuçlara göre 44 bini oy kullandı. Hollandalı Türkler 31 Mayıs akşam saat 19.00'a kadar oy kullanabilecekler.

Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu (HTİKDF) Genel Başkanı Arif Yakışır, Hollandalı Türklerin senelerdir yapılan bir mücadele neticesinde bu oy hakkını aldığına dikkat çekti.

Yakışır, "İlk defa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, bu yıl ise milletvekili genel seçimlerinde oy kullandık. Bize verilen bu hakkı bir vatandaşlık görevi olarak yerine getirmek için sandık başında olduk. Vatandaşlarımız ilk gün olan 29 mayıs 2015 tarihinden itibaren yoğun bir şekilde sandıklara geliyor. Şu ana kadar iki şehir olan Rijswijk ve Deventer şehirlerinde yaklaşık 44 bin oy kullanıldığını öğrendik. Bu sayının son gün sonunda daha da artacağını umuyoruz. randevu sisteminin kaldırılması seçime olan katılımı arttırdığını düşünüyorum. Bu seçimlerin İnşallah ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

ŞAİBESİZ BİR SEÇİMİ MAALESEF BEKLEMİYORUZ

Hollanda Türk Federasyonu Genel Başkanı Murat Gedik (HTF), seçimlerde vatandaşların oy kullanmaları yönünde organizenin güzel yapıldığına dikkat çekti.

Gedik, "Rotterdam ve Deventer Başkonsoloslukları bundan dolayı kutlamak gerekiyor. Seçime katılım son iki gündür iyi gidiyor. Umarız vatandaşımız demokratik hakkını da hür iradesini kullanarak oylarını kullanırlar. Her iki sandıklar da önlemlerimizi sıkı tutuyoruz. Rotterdam bölgesinde 50 sandıkta, Deventer Bölgesinde ise 20 sandıkta görevli 70 arkadaşımız var. Artı sandık görevlilerimiz dışında müşahit arkadaşlarımızı da atadık. Bunun yanında 4-5 arkadaşımızla iki tarafta da koordineli olarak çalışmaktayız. Genel Merkezimizde de koordinasyon masası kuruldu. Gereken irtibatlar da oraya iletiliyor. Bu önlemi aldık. Bu önlem gerekiyor. Maalesef bizim Avrupa'da alışık olduğumuz gibi öyle bir şaibesiz bir seçimi maalesef beklemiyoruz. Bu sebepten dolayı bizlerde bir vebal üzerimize aldığımızdan için, bunun hakkını vermek için önlemlerimiz devam ediyor. Oyların hangi partiye ne kadar çıktığı belli olamayacak. Lakin iki şehirde kullanılan toplam oylar belli olacak." ifadesini kullandı.

DEĞİRMENİN SUYU NEREDEN GELDİĞİNİ HERKES BİLİYOR

Hollanda'da Diyanet'e bağlı camilerden otobüs kaldırılmasını yakından takip ettiklerini söyleyen Başkan Gedik, "Onun konusu geldiğinde hesabı sorulacak. Bunu çok açık ve net söyleyebiliriz. Bizler Türk Federasyonu olarak bir şeyler söylersek, bunun kesin verileri vardır elimizde. Daha doğrusu afişler ve bilgiler var. Nereden kaçta kalkacağına dair. Bunlar gerekirse engelleme yoluna gidilir ama vatandaşı germenin bir anlamı yok. Temennimiz şudur ki 7 Haziran'da Cenab-ı Allah nasip eder ise iyi bir sonuç alındığında bunlar da zaten biter. Bunu da çok açık yüreklikle söyleyelim." dedi.

Başkent Amsterdam'a oy kullanmak için gelen Abdulkadir Çeken, "Oyumuzu kullandık. Vatanımıza ve milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Fakat seçimlerin Türkiye'de olduğu gibi, burada bir kısım Diyanete bağlı camilerden otobüslerin oy kullanılan şehirlere kaldırıldığına dair duyumların olmasının yanı sıra şahidi de olduk. Bu değirmenin suyunun nereden geldiğini artık herkes biliyor. Ama İnşallah vatandaşlarımızın sağduyuyu gösterip vatanı için en iyi ve daha hayırlı olan partiyi tercih edeceklerine inanıyorum. Yoğun bir kalabalıkların olması ise hafta sonuna denk gelmesi. İnşallah vatanımızda ki hainlerin defolmasına vesile olur." diye konuştu.

AVRUPALI TÜRKLER, KÖTÜ GİDİŞATA DUR DİYECEK

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, "Türklerin tek yürek olup sandığa koştuklarını yerinde gördük. Büyük bir kalabalık, büyük bir coşku. Bizi burada sevindiren durum ise, olaysız bir şekilde demokratik bir şekilde oy kullanmaları. Bende oyumu 30 nolu sandıkta kullandım. Avrupa'da ki Türkler, Türkiye'de ki gidişatın çok kötü olduğunu sezdiler. Avrupalı Türkler, Türkiye'den kendini soyutlayamazlar. Burada iyi bir dayanışma içerisinde kurulan seçim sandıklarında demokratik haklarını kullanaraktan, aslında bu gidişata dur demek için, daha doğrusu bu kötü gidişata dur demek için, İnşallah iyi bir yön vereceklerine inanıyorum." ifadesini kullandı.

HOLLANDA SEÇİMLERİNE, TÜRKİYE SEÇİMLERİ KADAR İLGİ GÖSTERİLMEDİ

Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayı ve Rotterdam Caharlois Belediye Başkan Eski Yardımcısı Alaattin Erdal, "Biz de ailecek oyumuzu kullandık. Çok da ciddi manada bir ilgi var. Bu da insanımızın siyasete, özellikle yönetime bilinçli olduğu ve dolayısıyla bilinçli bir şekilde yönetime tabi olacak parti ve milletvekillerini seçmek için sandığa koşmuş olduklarını gördük. Ama bir üzüntümü de size belirtmek istiyorum. Biz sonuçta 50 yıldır bu ülkede yaşıyoruz. 400 binin üzerinde insanımız var. Torunlarımızda artık burada doğmuş durumdalar. Artık Hollanda'nın bir parçasıyız. Bu ülkeye sahip çıkmamız lazım. Ama şimdiye kadar defalarca Hollanda'da sandığa gittik. Katılım Türkiye'deki seçimlere olan ilgi kadar değildi. Eğer biz bu ülkeye sahip çıkmaz isek, oyumuzu burada kullanmaz isek, burada yönetime tabi olmaz isek, sonuçta bizi bilmeyen, bizim beklentilerimize cevap vermeyen, partiler yönetime tabi oluyor. Bundan dolayı üzüntü içerisindeyim." şeklinde konuştu.

470 bin kişinin yaşadığı Hollanda, 175 bin kayıtlı seçmenle yurtdışındaki en büyük seçim bölgesi olma özelliğine sahip. Seçmenler, Rotterdam Başkonsolosluğu’na ait seçim merkezinde 50 sandık, 66 bin seçmenin bulunduğu Deventer Başkonsolosluğu bölgesinde ise 20 sandıkta oy kullanıyor.