Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi (CCBE), Hollanda hükümeti aleyhine açtığı davayı kazandı. Lahey’de bir yerel mahkeme, istihbarat servislerinin avukatların iletişimini takip altına almasının temel haklara aykırı olduğuna hükmetti ve devletin avukatlara yönelik tüm takiplere son vermesini emretti.

CCBE’den yapılan açıklamaya göre, davada kararını dün açıklayan mahkeme, insanların bir avukatla gizli görüşme yapma isteğinin temel bir hak olduğunu ve Hollanda hükümetinin izleme uygulamasının bu hakkın ihlali anlamına geldiğini belirtti.

Mahkeme, avukatlarla müvekkiller arasındaki görüşmelerin takip edilmesi uygulamasını düzeltmesi için Hollanda devletine 6 ay süre verdi. Avukatların takip edilmesi gerekiyorsa, bu talebin bağımsız bir kuruluş tarafından önce incelenmesinin şart olduğu da belirtildi. Hollanda’da halen dinleme kararları bakan onayıyla veriliyor. Denetleme kurulu var fakat kurul karar vermeden önce de teknik takibe başlanıyor. Mahkeme, bu mekanizmanın yetersiz olduğuna hükmetti.

Mahkeme ayrıca, avukatların görüşmeleri takip edilerek elde edilen bilgilerin bundan sonra ancak bağımsız kurulun takibi haklı bulması halinde savcılara aktarılabileceğine de karar verdi.