Hollanda’da iktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Marit Maij, Dışişleri Bakanı Bert Koenders’a verdiği soru önergesinde İpek Medya’ya yapılan susturma operasyonuna sert tepki gösterdi.

Koenders’dan Türk Büyükelçisini bakanlığa çağırıp olaydan duyulan rahatsızlığı iletmesini isteyen Maij, "Muhalif basının sindirilmeye çalışılması basın özgürlüğü için çok önemli bir ihlal." dedi. Maij ayrıca seçimlere üç gün kala böylesi bir operasyonun yapılmasını, “hukuk devletinin çiğnenmek” olarak değerlendirdi.

Liberal Demokratlar (D66) Milletvekili Sjoerd Sjoerdsma ise İpek Medya’nın devlet eliyle susturulmasını “asla kabul edemeyeceklerini” söyledi. Sjoerdsma, “Hükümet, Pazar günü yapılacak seçimlerden istediği sonuçla ayrılmak için basını susturmak ve muhalifleri tehdit etmek de dahil elinden gelen her şeyi yapıyor. Hollanda, bu meseleden duyduğu endişeyi en üst perdeden muhataplarına iletmeli.” dedi.

İpek Medya’da kayyum sonrası yaşanan olayları da eleştiren Sjoerdsma, “Baskın ve sindirmeyle gazete ve televizyonların seçimlere birkaç gün kala Erdoğan yandaşı haline dönüştürülmesi seçim özgürlüğü noktasında da endişe verici. İnsanlar kendilerini baskı altında hissediyor. Böylesi şaibeli bir atmosferde girilecek seçimlerin sonucunu ciddiye almakta zorlanacağız.” şeklinde konuştu.