Hollanda Parlementosu’nda 1915 olaylarının hükümet tarafından ‘soykırım’ olarak tanınması konulu dün oylanan önerge, 63’e karşı 78 oyla reddedildi. Önerge halen kullanılan ‘Ermeni soykırımı meselesi’ yerine ‘Ermeni soykırımı’ ifadesinin benimsenmesini talep ediyordu.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 24 Nisan’da yapılacak anma törenlerine Kral Willem Alexander ve Başbakan Mark Rutte ya da bir bakanın katılmasını talep eden önergeler de reddedilirken; Türkiye ve Ermenistan’a 1915 olayları hakkında ortak bakı açısı oluşturmaya çağıran ve anma törenlerinin iki toplum arasında saygı ve kabule katkı yapması temennisinde bulunan önerge büyük çoğunlukla kabul edildi.

Hollanda Meclisi’nde iki Türk tarafından temsil edilen DENK hareketi milletvekili Tunahan Kuzu, tüm önergelere ret oyu verdiklerini belirterek, “100 sene önce olan bir olayın Hollanda Parlamentosunda çözülmeyeceğini dile getiriyoruz. Bu konuda maalesef yalnız kaldık. Biz bu konuda mücadelemizi devam ettireceğiz. Hollanda Hükümeti Ermeni Soykırım Meselesi diyor. Ama Hollanda'daki tüm siyasi partiler ise soykırımdan bahsediyor." dedi.