Hollanda'nın Lahey şehrindeki Hocalı Soykırımı Anıtı önünde dün anma töreni düzenlendi. Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği düzenlediği etkinlikte anıt önüne çiçekler bırakıldı, saygı duruşunun ardından Kur'an-ı Kerim okundu.

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, artık sadece Türkiye ve Azerbaycan derneklerinin değil Hollandalıların da Hocalı ile ilgili anma programlarına katıldığını dile getirdi.

Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Arif Yakışır da Hocalı'yı unutturmamak için bu tür programların son derece önemli olduğunu söyledi. 1915 olaylarını kastederek, 100 yıl önce savaş ortamında meydana gelen olayların Türklere mal edildiğini ifade eden Yakışır, dünya ülkelerinin Hocalı soykırımını ise görmezden geldiğini söyledi.

Lahey Dinlerarası Diyalog Platformu Başkanı Bart en Broek, Hocalı'da 22 yıl önce yaşanılan insanlık trajedisini kınamak için burada olduklarını söyledi. Broek, "Gerçekten Hocalı insanlık adına kara bir gündür. Masum insanların hunharca katledildiklerine şahit olduk. Bu tür katliamların yapılmaması için çağrıda bulunuyoruz." dedi.

Azerbaycan eski Milletvekili Prof. Havva Mammadova da Hollanda Parlamentosu'nda Hocalı soykırımının kabul edilmesini arzu ettiklerini söyledi.