Hollanda'da Adalet ve Güvenlik Bakanı İvo Opstelten ile Devlet Bakanı Fred Teeven, kara para aklama olaylarına karıştıkları iddialarının ardından istifa etmek zorunda kaldı.

Adalet ve Güvenlik Bakanı İvo Opstelten'in, 2001 yılında yapılan bir kara para aklama işine doğrudan aracılık ettiği, konuyla ilgili bilgi ve belgelerinin bulunduğu iddia edildi. Hollanda Temsilciler Meclisi yanında bulunan basın merkezi Nieuwsoortt'ta basın toplantısı düzenleyen Opstelten, tüm sorumluluğu üzerine aldığını belirterek istifa ettiğini söyledi. Devlet bakanı Fred Teeven de, 2001 yılında gerçekleşen söz konusu olayla ilgili sorumluluğunun bulunduğunu, bu saatten sonra kendisinin de görevde kalmasının doğru olmayacağını kaydetti.

Hollanda basınında yer alan haberlere göre, 2001'de savcı olarak görev yapan Fred Teeven, görevi sırasında bir suç örgütüne kara para aklamada yardımcı oldu. Teeven'in, Cees H. isimli uyuşturucu baronunun 4,7 milyon Hollanda Florini'nin aklamasına yardım ettiği belirtildi. Devletin bu kara para aklama işinden 750 bin Florin gelir elde ettiği ettiği öne sürüdü.

Haberlerin ardından muhalefet partileri tarafından gensoru önergesi verildi. Hollanda Temsilciler Meclisi'nde özel gündemle görüşmeler yapıldı. Bu olay hakkında açıklama veren bakanlar mecliste zor anlar yaşadı. Bakan İvo Opstelten, basın toplantısından önce Kral Willem Alexander'a istifasını sunduğunu açıkladı. Devlet Sekreteri Fred Teeven de basın toplantısı ile istifasını açıkladı. İki bakan, şahsi eşyalarını bakanlık odasından alarak kabineden ayrıldı.