Hollanda’da anadilde eğitimi için açılan dava yüksek mahkeme tarafından reddedildi. Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB), Avrupa Akdeniz Göç ve Gelişmeler Merkezi (EMECMO) ile Türk Danışma ve Eğitim Vakfı (SIOT) tarafından anadilde eğitim serbest olması için dava açılmıştı.

Davayı takip eden avukat Nazmi Türkkol basına yaptığı açıklamada; "Anadilde eğitim için 13 Kasım 2013 tarihinde Lahey'de verilen karara itiraz ederek temyize gidilmişti. Uzun bir bekleyişten sonra mahkeme kararını verdi. Yüksek mahkemenin bugün elimize ulaşan gerekçeli kararında yaptığımız itiraz reddedilmiş." dedi.

Türkkol, yüksek mahkemenin Hollanda Anayasasının 93. maddesi gereğince, devletin kararlarını denetleme yetkisine sahip olmadığını iddia etti.

Geçtiğimiz yılın 30 Eylül'de yapılan duruşmada tarafları dinleyen mahkeme heyeti, 13 Kasım tarihinde açıkladığı kararda Hollanda devletinin anadili dersleri verilmesi konusunda uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bir sorumluluğunun olmadığını belirtmişti.

Hollanda'da anadil derslerinin yeniden müfredata alınması için toplanan 52 bin imza Temsilciler Meclisi'nde Meclis Eğitim, Kültür ve Bilim Daimi Komisyonu üyelerine STK temsilcileri tarafından 24 Şubat 2015 tarihinde teslim edilmişti.