Afganistan'a resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, başkent Kabil’de Afganistan Dışişleri Bakanı Selahuttin Rabbani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Hollanda’nın Afganistan'a yılık 60 milyon Euro yardımda bulunacağı ve bu yardımın 2017 yılına kadar devam edeceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Afganistan Dışişleri Bakanı Rabbani, 14 yıldan bu yana Hollanda’nın değişik alanlarda önemli desteklerde bulunduğunu ve şu ana kadar yapılan yardımların bir milyar Euro'yu geçtiğinin altını çizdi. Rabbani, Hollanda'nın Afganistan'a 2017 yılı sonuna kadar her yıl 60 milyon Euro olmak üzere yardımda bulunacağını kaydetti. Desteklerini esirgemediği için Hollanda yetkililerine teşekkür eden Rabbani, 100 Hollandalı askerin Afgan polis ve askerine eğitim desteğinde bulunduğunu hatırlattı.

Son 14 yılda sağlık imkanları ve okula giden kız çocuklarının sayısının arttığına dikkat çeken Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders ise Afganistan’ın geleceğini parlak olarak gördüğünü belirtti. NATO'nun ülkedeki yeni misyonunda aktif rol aldıklarını vurgulayan Koenders, ülkesinin Afganistan'a her türlü destekte bulunacağı sözünü verdi.

Barışın sağlanması için Taliban ile barış müzakerelerinin önemli olduğunu söyleyen Koenders, bunun tüm dünya için özellikle Afganistan için ümit kaynağı olacağını ifade etti.

“Afgan güvenlik güçleri güçlü ve artık ülkenin güvenliğini sağlayabilecek kapasitede.” diye konuşan Hollanda Savunma Bakanı Hennis-Plasschaert de ülkesinin Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine destek vereceğini; ancak kısa dönemde Afgan güçlerine askeri ekipman yardımı yapamayacağını ifade etti.

Öte yandan, Koenders ve Hennis-Plasschaert'in ülkenin kuzeyinde bulanan Hollanda askerlerini de ziyaret ettiği bildirildi.