Diyarbakır’da mukim Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Twitter’de ‘örgüt propagandası’ yaptığı gerekçesiyle hakkında açılan davayı Hollanda medyasına değerlendirdi. “Beni cezaevine sokacaklarını sanmıyorum ama diğer taraftan; burası Türkiye” diyen Geerdink, “Beni gerçekten cezaevine atarlarsa Türkiye her halükarda mahcup duruma düşer” diye konuştu.

Diyarbakır’da geçtiğimiz ay gözaltına alındıktan sonra Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders’in devreye girmesiyle serbest bırakılan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Diyarbakır’da yerleşik tek yabancı gazeteci olan Geerdink, Hollanda’nın ‘Trouw’ gazetesine verdiği mülakatta yazdıklarından pişman olmadığını ifade ederek “Cezaevine gönderilirsem Türkiye, başkalarının gözünde mahcup duruma düşer” diye konuştu.

2012 yılından bu yana Diyarbakır’da yaşayan Geerdink, Twitter hesabından terör örgütü PKK propagandası yaptığı iddiasıyla gözaltına alınmış sonra da serbest bırakılmıştı. İki gün önce Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Geerdink hakkında hazırlanan iddianame 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede Geerdink'in 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

“BENİ CEZAEVİNE SOKACAKLARINI SANMIYORUM AMA BURASI TÜRKİYE”

Hollanda gazetesi ‘Trouw’a konuşan Frederike Geerdink, “Şuanda şöyle bir düşünce oluştu bende; ne olacaksa olsun. Yazdıklarımdan pişmanlık duymuyorum.” ifadelerini kullandı. Cezaevine girmekten korkup korkmadığı sorulan Geerdink, “Aslına bakarsanız, beni cezaevine sokacaklarını sanmıyorum ama diğer taraftan; burası Türkiye. ‘Kesin olmaz’ da diyemiyorum. Diğer yandan Türkiye ile Kürtler arasında devam eden çözüm süreci de çok güçlü. Bu benim davam için bir avantaj. Çözüm süreci sonlandığında neler olur bilemiyorum. Ancak, beni gerçekten cezaevine atarlarsa Türkiye her halükarda mahcup duruma düşer.” ifadelerini kullandı.

“HAKKIMDAKİ İDDİALARLA KÜRT SORUNU DAHA FAZLA GÜNDEME GELİYOR”

Örgüt propagandasından hakkında dava açılan Geerdink’in ilk duruşması 8 Nisan’da Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. O güne kadar gazetecilik faaliyetlerine devam edeceğinin altını çizen Geerdink, gözaltına alınmasıyla dünya medyasında geniş yer aldığına dikkat çekerek “Hakkımdaki iddialarla Kürt sorunu daha fazla gündeme geliyor. Kürt meslektaşlarıma göre kendimi çok şanslı görüyorum. Benim davam en azından medyada yer bulabiliyor.” dedi.