Hollanda İsçi Partisi (PvdA) Milletvekili Marit Maij, Türkiye’de basın ve fikir özgürlüğünün ciddi baskı altında olduğunu vurguladı.

Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın haftalardır hukuksuz yere hapiste tutulmasını değerlendiren Marit Maij, “Hükümet, hoşnut olmadığı düşüncelere de yaşam hakkı tanımalı.” dedi. Maij, uluslararası basın özgürlüğü listelerinde Türkiye’nin sürekli en altlarda yer aldığını hatırlattı.

Türkiye’de tüm gücün tek bir merkezde toplanmaya çalışıldığını vurgulayan İşçi Partili vekil, “Etrafınızda size bazen ‘hayır’ diyebilen, itiraz edebilen seslerin olması çok önemli. Uzun süre önemli makamlarda bulunanlar zaman geçtikçe itiraz mekanizmalarına tahammül etmekte zorlanıyor. Türkiye için bu riskli bir durum.” ifadelerini kullandı.

Maij, “Bizim için değişmeyen bir şey var, o da Türkiye ile üyelik noktasında bir anlaşma yapmış olmamız. Bazı ekonomik alanlarda 12-13 yıldır ilerlemeler olmasına rağmen; fikir özgürlüğü, basın özgürlüğü gibi demokratik noktalarda durumun iyi olmadığını görüyoruz. Bu alanlarda da reforma ihtiyaç var.” dedi.

İşçi Partisi Dışişleri Sözcüsü Marit Maij, 2013 yılı ortalarına doğru kalabalık bir milletvekili heyetiyle Türkiye’yi ziyaret ettikten sonra, Ankara'nın AB üyeliğine henüz çok uzak olduğunu söylemişti. Son dönemde artan antidemokratik uygulamalardan sonra da AB üyeliğine yaklaşılmadığını kesin olduğunu vurguladı.

AB’nin AK Parti’ye dair en önemli beklentisinin "demokratik ve Avrupa değerlerini paylaşan bir partiyle muhatap olmak" olduğunu belirten Maij, “Türkiye önemli bir ülke, ancak yüzünü Avrupa’ya dönmesi gerekiyor.” dedi. Kadın-erkek eşitliği noktasında da ciddi sorunlar olduğunu belirten Maij, “Türkiye’de kadın-erkek eşitliğine yönelik ciddi baskı var. Hükümetin bu noktada da görevleri olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.