Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İran'la nükleer anlaşma sağlanmasını memnuniyetle karşıladı. İran'la diyalogun yeniden kurulması istediğini söyleyen Hollande, "Fransa herkesle konuşmalı." ifadelerini kullandı.

14 Temmuz Fransa Ulusal Bayramı nedeniyle yaptığı geleneksel televizyon konuşmasında Hollande, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde çok önemli bir anlaşmanın imzalandığını söyledi. Görüşmelerin başından beri Fransa'nın kararlı bir tutum takındığını vurgulayan Hollande, İran'ın mali olarak büyük bir kapasiteye sahip olduğunu ve bundan sonra İran'ın atacağı adımlarla ilgili de dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Hollande, amacının nükleer silahların yaygınlaşmasının önüne geçmek olduğunu belirterek, İran'ın uranyum zenginleştirmede kullandığı santrifüjleri azaltmayı kabul ettiğini hatırlattı. İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmesinin kontrol edileceğini söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, eğer kontrollerde anlaşmanın uygulanmadığı yönünde eksiklikler görülürse yeniden İran'a karşı yaptırımları ele alacaklarını aktardı. François Hollande, Şii bir ülke olan İran ile Fransa ile ayrıcalıklı ilişkilere sahip Sünni körfez ülkeleri arasındaki bir çatışmayı istemeyeceklerini de sözlerine ekledi.

"İRAN SURİYE'DEKİ ÇATIŞMALARIN BİTİRİLMESİ İÇİN BİZE YARDIM ETMELİ"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "İran, Suriye'deki çatışmaların bitirilmesi için bize yardım noktasından hazır olduğunu göstermeli.''ifadelerini kullandı. Hollande, çatışmaların son bulmasının ise Suriye'de bugünkü durumun sorumlusu olarak nitelendirdiği Beşşar Esed'in gitmesiyle mümkün olacağına vurgu yaptı.

"FRANSIZLAR IŞİD'İN TEHDİTLERİNDEN KORKMAMALI"

Fransa'ya yönelik artan terör tehditlerini de değerlendiren Hollande, Ocak ayında Charlie Hebdo'yu hedef alan saldırılardan sonra güvenlik önlemlerinin en üst düzeye yükseltildiğini hatırlattı. Fransa genelinde 30 bin polis ve jandarmanın seferber olduğunu aktaran Hollande, bu durumun 2015 yılı sonuna kadar süreceğini söyledi. Fransa'nın IŞİD'in tehditlerinden korkmadığını da kaydeden Hollande, "Bütün medeniyetlere meydan okuyan bir grubun tehditlerinden Fransızlar korkuya kapılmamalıdır." dedi. Bu tehditlere birliktelik ile cevap vereceklerini de vurgulayan Hollande, Fransa'nın içine kapalı bir ülke haline gelemeyeceğini söyledi.