Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, mültecileri ağırlayan Türkiye, Lübnan, Irak, ve Ürdün gibi ülkelere daha fazla yardım yapılması çağrısında bulundu.

"Ortadoğu’da Etnik ve Dini Temelli Saldırı ve İstismara Maruz Kalan Kurbanlar" başlıklı uluslararası konferansın açılışında konuşan Hollande, "Eğer mültecileri ağırlayan ülkelere daha fazla yardım yapmazsak sadece dramlar olmayacak, gözümüzün önünde cereyan eden bu göçler de olacak." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande göçlerin kapsamlı bir eylem planı benimsenmezse durmayacağını vurguladı. Hollande, Suriye ve Irak’tan kaçan mültecilerin komşu ülkelerde iyi şartlarda kalmaları sağlanırsa bu göçün durabileceğini söyledi. François Hollande, "Bu mültecilerin Akdeniz’in bu yakasınsda bir sığınak aramalarına gerek kalmaması için Türkiye’de çalışabilmeleri ve yaşayabilmelerine imkan bulmalıyız." ifadelerini kullandı.

AYLAN’IN FOTOĞRAFI HERKESİ ETKİLEDİ

Ortadoğu’daki krizin bütün dünyayı ilgilendirdiğini de söyleyen Hollande, Küçük Aylan’ın kıyıya vuran cansız bedeninin fotoğrafının herkesi etkilediğini söyledi. Uluslararası toplumun başka ölümlerle ilgili fotoğrafları görme imkanı bulamadığına dikkat çeken Hollande, Akdeniz'i geçmeye çalışırken 3 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Suriye’de 12 milyon kişinin evlerini terk ettiğini, 4 milyon Suriyelinin de komşu ülkelere sığındığını kaydeden Hollande, bütün Suriyelilerin uluslararası kamuoyu ve Avrupa’dan yardım beklediğini vurguladı. Hollande, krizin politik çözümü için her şeyi yaptıklarını belirterek ayrıca IŞİD’de karşı mücadele eden Uluslararası Koalisyon’da da Fransa’nın yer aldığını kaydetti. Suriye’de barışı sağlamanın tek yolunun geçiş hükümetinden geçtiğini altını çizen Fransa Cumhurbaşkanı, bunun yanında IŞİD’e yönelik askeri operasyonlara da devam edeceklerini kaydetti

"IŞİD’İN YARGILANMASI İÇİN UCM’YE TARAF OLUN"

François Hollande, IŞİD’in insanlık suçu işlediğini belirterek, bölge ülkelerine Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin suçluları yargılaması Roma Statüsü’ne taraf olmaları çağrısını yaptı. Ayrıca Hollande, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni doğrudan harekete geçirmesini istedi.

Toplantıda bölgedeki tüm kesimlerden temsilciler olduğunu da kaydeden Hollande, bunun bir bakıma dramatik fakat aynı zamanda da umudun sembolü olduğunu söyledi. Ortadoğu'da her topluluğun bir arada yaşadığını hatırlatan Hollande, "Herkes bu yaşantısında devam etmek istiyor, biz de bunun için mücadele etmek istiyoruz." dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Ürdünlü mevkidaşı Nasır Cude'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya 60 ülkeden temsilci katıldı. Konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu temsil etti.