Normandiya Dörtlüsü olarak tanımlanan Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderleri, Ukrayna krizinin çözümü için Paris’te bir araya geldi. Zirve sonrası açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Ukrayna krizinin henüz çözülemediğini, ancak çabaların sürdüğünü belirtti.

Elysee Sarayı’nda siyasi çözüm bulmak için liderlerin bir araya geldiğini ifade eden Hollande, başarı için henüz erken olduğunu, ancak geçen yıla göre kurbanların giderek azaldığını söyledi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel de görüşmelerin sonucunun pozitif olduğunu vurguladı. Planların bugün görüşmelerde sonuçlandırıldığını kaydeden Merkel, “Süreç devam ediyor. Minsk Anlaşması’nda öngörülen takvimde gecikme olsa da bir kısım somut adımlar gerçekleştirildi.” dedi.

Zirve ile ilgili değerlendirmede bulunan Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov da liderlerin Minsk Anlaşması’nın uygulanmasından başka çözüm olmadığı üzerinde mutabık olduğuna değindi.

Kiev’de gerçekleşen devrimin ardından Kırım, Rusya’ya bağlanma kararı almış ve Doğu Ukrayna’da tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Çıkan iç savaşta 8 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 1 milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Şubat 2015’de Minsk’te bir araya gelen Normandiya Dörtlüsü liderleri, uzun görüşmelerin ardından anlaşma imzalayabilmişti.

Ağır silahların cephe gerisine çekilmesi, kalıcı ateşkes, esir takası ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi anlaşma maddelerinin yıl sonuna kadar uygulanması gerekiyor. Liderler süreç de uzama olsa da anlaşmanın uygulanması yönündeki çalışmaları olumlu değerlendiriyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da yaptığı açıklamada zirveden çıkan somut sonuca göre cumartesi gününden itibaren hafif silahları da geri çekmeye başlayacakları bilgisini verdi.