United Havayolları'nda çalışan bir hostes, başörtülü Müslüman bir yolcunun kapalı kutu soda talebini, 'silah olarak kullanılabilir' gerekçesi ile reddetti.

Northwestern Üniversitesi’nde din görevlisi (Chaplain) olarak görev yapan Tahera Ahmad isimli yolcu, United Havayolları’nda yaşadığı Islamofobi olayını, Facebook hesabı üzerinden paylaştı.

Ahmad uçakta içecek dağıtıldığı sırada hostesten bir kutu diet kola istedi. Hostes açtığı bir kutu diet kolayı Tahera Ahmad’e verdi. Ahmad, hijyen gerekçesi ile hostesten açılmadık kutu istedi. Ancak hostes, Müslüman kadına bu isteğini yerine getiremeyeceğini ve yalnızca açılmış kutu soda verebileceğini söyledi.

Müslüman kadının arka sıra koltuğunda başka bir yolcu aynı hostesten açılmadık kutu bira istedi. Hostes bu isteği yerine getirdi. Bunun üzerine Tahera Ahmad, kendisine neden açılmadık kutu sodanın verilmediğini hostese tekrar sordu. Hostes de, "İnsanlara uçakta açılmadık kutu soda vermeme yetkimiz var; çünkü onlar bunu silah olarak kullanılabilir’’ diye cevap verdi.

Chicago Sun-Times gazetesine konuşan Tahera Ahmad, karşı karşıya kaldığı bu muamelenin ayrımcılık olup olmadığını yolculara sorduğunu, kimseden ses çıkmadığını ancak bir erkek yolcu, ‘‘Sen Müslümansın, çeneni kapa! Biliyorsun ki silah olarak kullanabilirsin o nedenle çeneni kapa!’’ diye hakaret ettiğini açıkladı.

HAVAYOLLARI 'ÖZÜR DİLEDİK'

Tahera Ahmad’ın başına gelenler sosyal medyada haftasonu gündem oldu. #UnitedForTahera ismi ile etiket açılıp talihsiz kadının yaşadığı olay kınandı ve havayollarına karşı boykot çağrısı yapıldı. Tahera Ahmad, Twitter hesabından da henüz United Havayolları’ndan resmi olarak bir özür açıklaması almadığını duyurdu. Ahmad, başrötülü olmasından dolayı hedef olduğunu da dile getirdi.

Ancak Huffington Post adlı haber portalına açıklama gönderen United Havayolları, Ahmad’a yanlış anlaşılmadan dolayı verilmeyen kutu sodasının birkaç defa uçak mürettabatı tarafından ikram edildiğini bildirdi. Havayolları, uçağın Washington havalimanına inmesinden sonra yine uçak mürettabatının kendisine yardımcı olabilmek için görüştüğü iddia edildi.

United Havayolları yetkilileri açıklamalarında ayrıca haftasonu Ahmad ile görüştüklerini ve yaşanan olay nedeniyle de özür dilediklerini açıkladı.